PRIMEUR: Eric Wittouck incasseert 3,5 miljard dollar op verkoop Blue Buffalo (en wordt de derde Rijkste Belg)

De in Monaco wonende Belgische miljardair Eric Wittouck doet het opnieuw. Zijn Luxemburgse holding Artal verkoopt de Amerikaanse producent van bio-dierenvoeding Blue Bufallo voor 8 miljard dollar aan de Amerikaanse distributiereus General Mills. Wittouck mag daarbij 3,52 miljard dollar extra op zijn bankrekening schrijven. Blue Buffalo werd in 2015 geïntroduceerd op Wall Street tegen 20 dollar per aandeel. Nu betaalt General Mills het dubbele, 40 dollar per aandeel. Tegenover de laatste waardering boekt Wittouck een meerwaarde van 0,82 miljard dollar of 650 miljoen euro. Zijn vermogen bedraagt nu 3,4 miljard euro. Hij springt daarmee naar de derde plaats in onze ranglijst, net voor de familie Colruyt.



Artal, in handen van Wittouck, controleert 44 % van Blue Bufallo, een middelgrote producent van dierenvoeding die zich profileert als bio-bedrijf. General Mills betaalt 7 miljard dollar in cash en één miljard in aandelen. De deal moet eind dit jaar zijn afgerond. Veel Amerikaanse distributeurs kopen zich in in dierenvoeding om zo hun negatieve weerbots van de internetdistributie op te vangen. Dierenvoeding is één van de snelst groeiende consumentenproducten in de VS. De groep Mars bijvoorbeeld, gekend van de M&M snoepjes, is ook eigenaar van Pedigree en Whiskas.

Voor Wittouck vormt de verkoop van Blue Buffalo een nieuwe meesterzet. Eerder al incasseerde hij honderden miljoenen dollar met de aankoop van Weight Watchers. In België maakte hij fortuin met de verkoop van Tiense Suiker.