Raad van State legt bom onder Uplace

Verbijstering vandaag in het kasteel van Boechout in Strombeek-Bever in de hoofdzetel van Uplace, de projectontwikkelaar van Bart Verhaeghe. De Raad van State schorst de milieuvergunning van het Uplace project in Machelen. De werken kunnen nu niet opstarten. De ambitie om het winkelcentrum volgend jaar te openen, zijn daarmee dood en begraven. Bart Verhaeghe is verbijsterd. Zijn tegenstanders dansen op zijn graf en roepen op het project nu voorgoed op te geven. Vlaams minister Joke Schauvliege zegt dat het dossier moet worden bestudeerd.



De Raad van State verrast de goegemeente, vooral omdat de auditeur van de Raad eerder oordeelde dat de milieuvergunning niet moest worden geschorst. De vergunning dateert van 2010 en volgens de Raad is er sindsdien veel gebeurd en veranderd. Daarom wil ze meer tijd. Een definitieve uitspraak volgt wellicht pas na de zomer. Belangrijk tijdverlies voor Uplace dat in de running is met het concurrerende project op de Heyzelvlakte. Wie eerst kan starten, zou de beste slaagkansen hebben.

De tegenstanders van Uplace juichen. Ze willen dat het hele project wordt afgebelazen. Het gaat dan om de SP.a burgemeesters Hans Bonte (Vilvoorde) en Louis Tobback (Leuven), om Unizo en de partij Groen. Bevoegd Vlaams minister Joke Schauvliege houdt zich op de Uplace-vlakte en zegt enkel dat de werken voorlopig niet kunnen starten.