Rebecca Piqueur mag Kerst thuis vieren

Rebecca Piqueur, de dochter van de gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur, mag de gevangenis verlaten. Rebecca Piqueur werd samen in voorlopige hechtenis geplaatst met haar vader en haar broer Ruben. Die twee laatste blijven voorlopig vastgehouden in het onderzoek naar malversaties met de bank- en vastgoedgroep Optima. Vanmorgen was al duidelijk dat Rebecca Piqueur gezwicht was onder druk van het gevangenisregime. Opgemerkt werd ook dat ze een andere advocaat heeft dan haar broer en vader. De vraag is dan ook welke al dan niet belastende verklaringen ze heeft afgelegd tegenover onderzoekrechter Annemie Serlippens. Morgen buigt de raadkamer zich over de voorlopige hechtenis van Jeroen en Ruben Piqueur. De kans is reëel dat ze kerst in de gevangenis doorbrengen.



Rebecca Piqueur was samen met haar broer en vader onder meer de oprichter in 2010 van de bvba Blackbird. Die vennootschap was bedoeld om het privé-vliegtuig van Piqueur, een Falcon 200EX (foto), te herbergen. Het Gentse gerecht heeft de geldstromen naar onder meer die Blackbird onderzocht. Er werd daarbij gezocht naar het witwassen van zwarte geldstromen. Zelf zei Piqueur over dat vliegtuig het volgende: “’Dat vliegtuigje was geleased en was volgens mij vroeger in handen van een hoteleigenaar. Ik heb de leasing gestopt bij de overname van Ethias Bank. Maar goed, dit is een discussie over levensopvattingen. Ik ken mensen die veel vermogender zijn dan ik en die er een andere levensstijl op nahouden. Roland Duchâtelet is ook zeer gefortuneerd, maar leeft anders. Hebben de media het recht om mensen op die basis te veroordelen?”

Blackbird werd in 2016 failliet verklaard met een financiële put van om en bij 6 miljoen euro. Daarnaast was Rebecca Piqueur ook bestuurder van RPC, een patrimomiumvennootschap van Jeroen Piqueur die later opging in de vastgoedholding Imaco, eveneens onder controle van Piqueur.