Regering Trump weegt 12 miljard dollar

De regering Trump, inclusief de belangrijkste adviseurs, staat voor een globaal vermogen van 12 miljard dollar. Daarmee is de regering van Donald Trump de rijkste uit de Amerikaanse geschiedenis. Jared Kushner, adviseur van de president en gehuwd met zijn dochter Ivanka Trump, staat voor een persoonlijk vermogen dat schommelt tussen 241 en 741 miljoen dollar. Gary Cohn, de belangrijkste economische adviseur van Trump, weegt minstens 245 miljoen dollar. Cohn was in zijn vorig leven voorzitter van de bank Goldman Sachs. Die laatste stuurt heel wat ex-werknemers naar de Trump administratie.



De cijfers worden gepubliceerd door het Witte Huis zelf. Alle leden van de Trump-regering moeten immers hun persoonlijk vermogen bekend maken. Een onafhankelijk comité ziet er dan op toe dat er geen vermenging van belangen ontstaat. Het comité begeleidt de betrokkenen ook bij mogelijke desinvesteringen. Zo verkocht Kushner al belangen in 58 bedrijven. De globale optelsom die uitkomt op 12 miljard dollar is afkomstig van het persagentschap Bloomberg. Het gaat daarbij om de financiële belangen die persoonlijk worden aangehouden. De familie van Jared Kushner bijvoorbeeld staat voor 7,7 miljard dollar activa met daartegenover 4 miljard dollar schulden. Maar al die belangen zitten verpakt in vennootschappen. Het totale vermogen van Gary Cohn wordt geschat op 600 miljoen dollar. Volgens de verklaring zou Cohn 216 miljoen dollar aan Goldman Sachs aandelen verkopen.

Steve Bannon, een andere omstreden adviseur van Trump, staat voor een vermogen van 11,9 tot 53,9 miljoen dollar. Het gaat daarbij om vastgoed en belangen in niet-beursgenoteerde mediabedrijven. Uit de verklaring blijkt ook dat Bannon geen aandelen bezit in de conservatieve nieuwswebsite Breitbart waarvan hij een tijdlang de leiding had.