Renmans: van beenhouwerij naar bakkerij

Het is bekend dat de sector van de beenhouwerijen het niet gemakkelijk heeft. Het gedrag van de consument verandert, zowel naar smaak als naar manier van aankopen . De familie Renmans, gekend van de gelijknamige slagerijketen die aansluit bij de Aldi-winkels, diversifieert dan ook naar de bakkerijsector. Samen met de Franse ondernemer Laurent Menissez bouwen ze de bakkerijketen Boulangerie Louise in België uit. De keten profileert zich als een artisanale bakkerij en beschikt momenteel al over 4 vestigingen in Wallonië. Zeven nieuwe vehikels zijn nu klaargezet voor verdere groei. In Frankrijk zijn er meer dan 70 Boulangerie Louise, hoofdzakelijk in Noord-Frankrijk.



Laurent Menissez woont in het Belgische Dour op zo’n 20 kilometer van het Franse Maubeuge waar zijn bedrijf gevestigd is. Zijn ouders waren artisanale bakkers. Hij bouwde in de jaren ’80 daarop een bedrijf uit dat in heel Europa aan grootwarenhuizen convenience broodproducten aflevert. Daarnaast bouwde hij de keten Boulanegrie Louise uit die nu dus ook in België actief is. Zijn bedrijf staat voor een omzet van meer dan 260 miljoen euro, goed voor een operationele cash flow van 37 miljoen euro. Tot begin vorig jaar was Menissez ook eigenaar van de olijvenspecialist Père Olive. Deze Belgische marktleider inzake distributie van olijven werd in februari 2016 verkocht aan het Franse groep Labeyrie.

Het vermogen van Menissez overstijgt de 100 miljoen euro. Daarmee ligt hij in dezelfde orde van grootte als de familie Renmans. Het zijn de zonen Rik en Nico Renmans die actief zijn in de bakkerijketen. Menissez en Renans controleren elk 50 procent van Traditional Bread Belgium NV. De familie Renmans is verankerd in Saint-Symphorien nabij Bergen, in de nabijheid van Dour.