Rijkste Belg Alexandre Van Damme houdt 5 % van Anderlecht (net als de zussen Vanden Stock)

Alexandre Van Damme

De zussen Claire en Julie Vanden Stock behouden samen 5 procent van de topvoetbalploeg Anderlecht. Hun familie controleerde decennia lang de ploeg. De erfenisregeling van hun vader Roger Vanden Stock gooide het aandeelhouderschap open en liet miljardair Marc Coucke toe de controle over de ploeg te verwerven. Ook AB-Inbev aandeelhouder Alexandre Van Damme behoudt 5 % in Anderlecht. Het ziet er naar uit dat Van Damme de dealmaker is geweest van de verkoop van Anderlecht.



Ultiem ligt de controle van Anderlecht bij de ondernemers Marc Coucke en Joris Ide. Bevestigd is dat ze samen 74 procent van de aandelen van Anderlecht kochten voor ongeveer 60 miljoen euro. Naar onze redactie verneemt, controleert Coucke 50 % van Anderlecht en bezit Ide 24 %. Het weekblad Trends kreeg bevestigd hoe de overige 26 % zijn verdeeld. Het gaat om vijf aandeelhouders die elk vijf procent zullen aanhouden: Johan Beerlandt, Etienne en Olivier Davignon, Michaël Verschueren, Claire en Julie Vanden Stock en Alexandre Van Damme.

De miljardair Alexandre Van Damme ziet zijn belang terugplooien van 16 naar 5 %. Michaël Verschueren, zoon van de legendarische Anderlecht-manager ‘Mister Michel’, halveert zijn belang van 10 naar 5 procent. De familie Davignon zakt van 7,5 naar 5 procent, terwijl Johan Beerlandt (ex-topman van bouwgroep Besix) zijn belang van 5 procent behoudt. De dochters van Roger Vanden Stock zijn ook goede voor 5 procent. Anderlecht-CEO Jo Van Biesbroeck, een gewezen topman van bierreus AB InBev en handlanger van Alexandre Van Damme, neemt tenslotte één procent voor zijn rekening.