Rijkste Mens en België samen tegen de tseetseevlieg

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en Bill Gates, de Rijkste Mens ter wereld, zetten in Genève hun gezamenlijke handtekening onder een project om samen de Afrikaanse trypanosomiase of slaapziekte uit de wereld te bannen. 25 miljoen euro trekt de federale regering daar de komende 8 jaar voor uit. Microsoft-oprichter Bill Gates legt evenveel op tafel. De uitvoerder op het terrein is het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) uit Antwerpen. Dat leidt al sinds 2013 een researchprogramma naar de dodelijke ziekte, die vooral in Congo voorkomt en verspreid wordt door de tseetseevlieg.



Trypanosomiase is een ingrijpende ziekte die hersenen en zenuwstelsel aantast. Wie besmet is, kan ’s nachts niet slapen, geveld door koorts. Daarna volgt overdag een comateuze slaap. De ziekte komt vooral voor in afgelegen rurale gebieden, waardoor kleine mobiele teams moeten worden ingezet om ze op te sporen. Verplegers trekken met brommertjes van dorp tot dorp om bloed te onderzoeken. Jaarlijks worden om en bij 2 miljoen mensen onderzocht met middelen van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Het Tropsich Instituur heeft nu een nieuwe test ontwikkeld die eenvoudig werkt op basis van een bloeddruppel.

Bill Gates blijft tot op vandaag in zijn denken een ondernemer. “Een ziekte zoals de slaapziekte volledig uitroeien levert op termijn de meest economische resultaten op.” zegt hij. Maar Gates roemt ook de Belgen. “De blijvende inzet en kennis van de Belgen staan garant voor de belangrijkste vooruitgang die we al hebben geboekt in de strijd tegen verwaarloosde tropische ziektes. Als we deze ziekte kunnen uitroeien dankzij de expertise van België, schrijven we samen wereldgeschiedenis.”