Ronaldo dribbelde 35 miljoen euro aan belastingen weg

ronaldoDe Portugese superspits Cristiano Ronaldo, actief bij het Spaanse Real Madrid, is er in geslaagd 35 miljoen euro aan belastingen te ontwijken aan de Spaanse fiscus. Hij deed dit door zijn portretrechten te verkopen aan twee Ierse bedrijven, MIM en Polaris. Die sluisden het geld van de reclamecontracten van Ronaldo door naar Tollin Associates, een bedrijfje in de Britse Maagdeneilanden. Tussen 2009 en 2014 werd er meer dan 63 miljoen euro naar dit bedrijfje geloodst, zonder dat de Spaanse fiscus daarvan op de hoogte was.



Het nieuws is uitgebracht door het Duitse weekblad Der Spiegel dat samen met een aantal andere internationale redacties een consortium heeft opgezet rond een aantal gelekte dossiers over fiscale constructies in het internationale voetbal. Voor België werkt de krant Le Soir mee aan het onderzoek.

Dat onderzoek leert dat Ronaldo inkomsten uit grote contracten met Nike, KFC, Unilever, Toyota en Konami afleidde via Ierland naar de Maagdeneilanden. De stervoetballer gaf 11 miljoen euro aan als inkomsten terwijl het in totaal om meer dan 75 miljoen euro ging. Woordvoerders van Ronaldo zeggen dat de sterspeler van Real Madrid nooit buiten de wettelijke lijntjes heeft gekleurd. De komende weken zouden ook nog andere dossiers van internationale sterspelers naar buiten komen.