“Square des Milliardaires” (2): de Fransen

De Franse president François Hollande maakte de Brusselse “Square des Milliardaires” zeer populair bij Franse miljonairs die op de vlucht sloegen voor zijn vermogenbelasting. We zetten de Franse bewoners van Brussels rijkste straat voor u op een rijtje met op kop het echtpaar Bolloré.



Vincent Bolloré en zijn echtgenote Anaïs Jeanneret

De 66-jarige Vincent Bolloré staat aan het hoofd van een conglomeraat bedrijven, onder meer actief in de energiesector, de papierindustrie en de media. Bolloré gaat door voor één van de meest agressieve en succesrijke ondernemers in Frankrijk. Zijn familiaal vermogen bedraagt om en bij 4 miljard euro. De groep Bolloré stelt meer dan 30.000 mensen te werk waarvan een niet onbelangrijk deel in Afrika. Bolloré maakte onder meer naam in Frankrijk door de bouwgroep Bouygues te veroveren. Hij is ook een belangrijk aandeelhouder van de energiegigant Vivendi. Hij startte zijn activiteit in de mediasector met de overname van het reclamebedrijf Havas. Later richtte hij zijn eigen gratis krant Direct Soir op en lanceerde hij de commerciële tv-omroep Direct 8. Bolloré is gehuwd met de auteur Anaïs Jeanneret. Uit een vorig huwelijk heeft hij vier kinderen. Hij is een goede vriend van de vroegere Franse president Nicolas sarkozy. Samen brachten ze een aantal zomervakenties door, op kosten van Bolloré. Dat leverde toenmalig president Sarkozy de nodige kritiek op. Bolloré liet het niet aan zijn hart komen. Zijn vader ging hem voor door regelmatig op verlof te gaan samen met de toenmalige president Georges Pompidou.

De familie Taittinger

De naam Taittinger is onlosmakelijk verbonden met champagne. Pierre Taittinger ging er in 1932 mee van start nadat hij een lokale champagneproducent had overgenomen. Het champagnehuis bleef tot juli 2005 in handen van de familie wanneer het werd verkocht aan het Amerikaans pensioenfonds Starwood. Amper één jaar later werd het prestigieuze merk voor een bedrag van 660 miljoen euro teruggekocht door Pierre-Emmanuel Taittinger. Hij deed dat samen met de Franse bank Crédit Agricole. Nu staat Pierre-Emmanuel Taittinger aan het hoofd van het drankenbedrijf. De hotels die ook de naam van de familie dragen, bleven buiten de transactie en zijn nog steeds in Amerikaanse handen.

De familie Prouvost

De familie Prouvost lanceerde zich in de 19de eeuw in de textielindustrie in Noord-Frankrijk. In de tweede helft van de vorige eeuw diversifieerde de familie zich onder meer in de perssector. Onder leiding van Evelyne Prouvost controleerde de familie begin deze eeuw 58 % van de mediagroep Marie Claire. Evelyne Prouvost was op dat moment de 7de rijkste vrouw van Frankrijk. Haar zoon Ghislain staat nu aan het hoofd van de familiale groep die nog steeds industrieel actief is in de regio Roubaix-Rijsel. De familie profileerde zich ook als beschermer van erfkundig waardevolle sites. Zo kocht Ghislain Prouvost in 1995 het kasteel van Drée over van de Belgische prinselijke familie de Croÿ. Het kasteeldomein ligt in de Noord-Franse gemeente Curbigny. Hij renoveerde het kasteel en investeerde fors in de omliggende tuinen en domeinen. Het kasteel is nu open voor het publiek. De woning van de familie Prouvost in de Square des Milliardaires vormt één complex met de woonkwartieren die de NAVO aanhoudt voor de secretaris-generaal van de Westerse alliantie.

De familie Espinasse

De nu 74-jarige Jacques Espinasse begon zijn Franse management carrière in de autosector, eerst bij Ford, later bij Chrysler en Renault. Hij werkt een jaar lang als financieel directeur van de omstreden Franse financier Bernard Tapie, iets wat hij zelf omschrijft als “een avontuur”. Later komt hij bij Suez terecht, de belangrijkste holdings van nutsbedrijven in Frankrijk. Begin van deze eeuw komt hij aan het hoofd te staan van Vivendi Universal, de groep die doorgaat voor de grootste muziekproducent ter wereld. Zijn appartement in de Square des Milliardairs bracht hij onder in de “Fondation JED-Belgique”. Baron Jacques de Launoit is er bestuurder van. De Launoit is een goede bekende van de koninklijke familie en stond jarenlang aan het hoofd van de Koningin Elizabeth wedstrijd. Na zijn dood werd hij opgevolgd door zijn zoon baron Yves de Launoit, directeur van het Pasteur instituut in Rijsel. De Launoit en Spinasse zijn beiden een tijdlang bestuurder van de verzekeringsgroep AXA en van het mediabedrijf RTL. In beide bedrijven houdt de Belgische miljardair Albert Frère belangen aan.

Familie Lafon (Frankrijk)

In 1941 trekt apotheker Louis Lafon van Montpellier naar Parijs waar hij eigenaar wordt van een eigen apotheek in de buurt van Montmartre. In zijn apotheek zet hij een klein labo op poten. In 1951 komt zijn eerste product op de markt, Higalex, een middel tegen maagproblemen dat onmiddellijk succes kent. Later volgt Valfon, een rheuma bestrijder waarvan de naam eindigt op “fon”, de eerste in een hele serie. In de jaren ’60 groeit Lafon uit tot een middelgroot farma bedrijf. Spasfon wordt een nieuw succesproduct, ingezet tegen darmklachten. In 1976 neemt zoon François Lafon de leiding van het bedrijf over. In 1985 volgt een nieuwe doorbraak met de lancering van de molecule adrafinil onder de merknaam MododialR, een anti-depressivum. In 1991 krijgt Lafon de befaamde Prix Gallien, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in de sector. In 2002 wordt het bedrijf overgenomen door de Amerikaanse groep Cephalon. François Lafon trekt zich terug in de Square des Milliardaires in Brussel.

De familie Crombach-Augis

De Franse familie Crombach maakte fortuin in de staalsector. Wanneer de staalcrisis onder druk van importstaal uit lage loonlanden hard toesloeg, kon de familie alsnog een deel van haar fabrieken verkopen en verzilveren. Hubert Crombach huwde met Agnès Augis, een telg van een bekende Lyonese juweliersfamilie. Agnès Augis staat nu aan het hoofd van de groep Tifany & Co. Haar familie was tot enkele jaren terug eigenaar van het bedrijf Augis 1830. Dat is dan weer bekend als Frankrijks grootste producent van medailles en eretekens. Daarnaast staat Augis voor een merk van luxehorloges. Enkele jaren terug werd het bedrijf verkocht aan de Galeries Lafayette. In de Franse beau monde is Agnès Augis vooral bekend als beste vriendin van Cécilie Attias. In 2007 was Attias enkele maanden “Première dame de France” als echtgenote van Nicolas Sarkozy. In oktober 2007 ging het presidentkoppel uit elkaar.

MORGEN: In de schaduw van de NAVO