Stad Brussel dumpt Paul Gheysens

Brussels MR-schepen Alain Courtois: “Wij zijn nooit vragende partij geweest voor het Eurostadion”

Volgende week maandag moet de gemeenteraad van Brussel zich uitspreken over de beslissing om het project van het Eurostadion op parking C van de Heysel definitief stop te zetten. Normaal zal die beslissing breed worden goedgekeurd. Brussel wil het erfpachtcontract met bouwpromotor Ghelamco van Paul Gheysens verbreken. Daarna zal het project Neo op de Heysel verder worden opgestart. Maar Gheysens zelf geeft nog niet op. Zijn bedrijf werkt aan een nieuw voorstel dat zou rekening houden met de opmerkingen die eerder werden gemaakt door de Vlaamse regering. Het project van Ghelamco voorziet naast kantoren ook een stadion van 60.000 plaatsen op de Heysel. Die gronden zijn eigendom van de stad Brussel maar liggen op Vlaams grondgebied.



Brussels MR-schepen voor Sport Alain Courtois zegt aan de RTBf dat de stad Brussel nooit vragende partij is geweest voor een Eurostadion op parking C. Volgens Courtois werd dat idee gedragen door het Brussels Gewest en de voetbalbond. Stad Brussel heeft zich daar naar geplooid, aldus Courtois. De stad wil nu het erfpachtcontract met Ghelamco verbreken en heeft ter zake het standpunt gevraagd van het Brussels gewest. Indien we parking C terugnemen, opent dat nieuwe perspectieven voor Neo, aldus Courtois. Neo is het congres- en winkelcentrum dat de stad Brussel wil uitbouwen op de Heysel.

De UEFA heeft eerder al Brussel afgeschoten als mogelijke standplaats voor het Europees kampioenschap in 2020. Ook Anderlecht is niet geneigd het stadion van Ghelamco in Brussel te huren. Liever zelf een stadion bouwen of het bestaande stadion aan het Astridpark renoveren, zo denkt Marc Coucke, de nieuwe eigenaar van Anderlecht.