Steunt Albert Frère de taliban?

Het Franse bedrijf Imerys, voor 53 procent in handen van de groep GBL van Albert Frère, koopt talk uit Afghaanse mijnen. Die talk kost 40 tot 60 dollar per ton. Wanneer de talk in Pakistan aankomt, is dat al 150 dollar geworden. Die 100 dollar verschil is nodig om allerlei tussenpersonen om te kopen tijdens het transport. Het grootste deel van dat smeergeld gaat naar de taliban.



Het verhaal van Imerys wordt in details beschreven door de Franse krant Le Monde en is opgemerkt door de Tijd. Talk kent als grondstof veel toepassingen. Er is natuurlijk babypoeder maar bijvoorbeeld ook elke geproduceerde auto vereist 13 kilo talk. Afghaanse talk is van prima kwaliteit en kan via open mijnbouw gewonnen worden. De markt is vragende partij nu de Chinezen hun talkproductie grotendeels voor binnenlands gebruik nodig hebben.

Le Monde baseert zich op een studie van de Verenigde Naties. Volgens de krant stegen de leveringen van 20.000 ton in 2012 naar 39.000 ton in 2013. Het bedrijf Imerys zelf wast zijn handen in onschuld. Imerys benadrukt dat het geen operationele filiaal heeft in Afghanistan of Pakistan, maar er enkel talk aankoopt. Imerys gaat nu wel een nieuwe audit uitvoeren met een lokale organisatie. ‘De voorwaarden van de talkleveringen uit Afghanistan en Pakistan zullen worden herbekeken’, laat het bedrijf weten in een persmededeling.