Top bestuur Kinepolis ook in beroep schuldig aan misbruik van voorkennis

Het Brusselse Hof van Beroep heeft de gedelegeerd bestuurders van Kinepolis, Eddy Duquenne en Joost Bert, en haar voorzitter, Philip Ghekiere, bevestigd in de administratieve sanctie die hen door de sanctiecommissie van de FSMA werd opgelegd en die betrekking heeft op het dossier inzake voorkennis bij aankopen van aandelen van Kinepolis in 2011. “De betrokkenen hebben de vennootschap meegedeeld dat hun goede trouw hierbij ook door het Hof van Beroep niet in vraag werd gesteld. De Raad van Bestuur bevestigt hierbij uitdrukkelijk haar vertrouwen in haar voorzitter en haar gedelegeerd bestuurders.” zo laat Kinepolis weten in een korte mededeling.



De Sanctiecommissie van de FSMA, de financiële waakhond van de aandelenbeurs, vond de drie Kinepolis-bestturders in 2011 schuldig aan aandelenhandel met voorkennis. De drie kregen een eenvoudige schuldigverklaring. De twee vennootschappen waarmee ze de aandelen hadden gekocht, moesten samen een boete betalen van 215.0000. Alle veroordeelden gingen in beroep tegen de uitspraak van het FSMA.

De feiten gaan terug naar eind november 2011. De betrokkenen kochten op dat moment grote pakketten Kinepolis-aandelen. Enkele dagen later maakte Kinepolis bekend dat het massaal eigen aandelen zou inkopen waarop de koers van het aandeel met 9 procent opsprong. De Sanctiecommissie heeft oordeelde dat de verrichte aandelenaankopen een inbreuk uitmaken in hoofde van betrokkenen van de wetgeving inzake voorkennis.