Urbain Vandeurzen schakelt een versnelling hoger

Smile Invest, het jongste investeringsfonds van Urbain Vandeurzen, trekt zijn kapitaal op met 132 miljoen euro. De eerste investeringsmiddelen van Smile Invest worden aangebracht, naast Vandeurzen zelf, door Vic Swerts van de siliconengroep Soudal, de vroegere brouwer Jan Toye en ex-Unilinaandeelhouder Bernard Thiers. Smile Invest beschikt over een toegestaan kapitaal van 350 miljoen euro. Het fonds mikt op bedrijven met internationale groei ambities en een omzet van 10 tot 100 miljoen euro. De investeringen per bedrijf kunnen oplopen van 10 tot 40 miljoen euro. Smile staat voor “Smart Money for Innovation Leaders”.



De eerste die instappen in Smile zijn de zogenaamde kerninvesteerders. In een tweede ronde komen kleinere investeerders aan bod. Daarbij circuleren onder meer de namen van de familie Cordier, de Limburgse transportspecialist Noël Essers,Matexi-baas  Gaëtan Hannecart, verzekeraar Mark Leysen, biotech investeerder Rudi Pauwels, Jo Van Biesbroeck (ex AB InBev) en Bruno Vanderschueren (ex Lampiris).

Volgens sommige waarnemers wil Vandeurzen met Smile Invest de concurrentie aangaan met de Gimv, het Vlaamse investeringsfonds waarvan hij ooit voorzitter was en waarvan hij de volledige privatisering net kon waarmaken. Een aantal kaderleden van de Gimv stapten alvast over naar Smile. Maar volgens Vandeurzen snijdt deze stelling geen hout.