Urbain Vandeurzen wordt wijnboer

De investeerder Urbain Vandeurzen richt de bvba VF Wineries op en brengt daarin alle activiteiten onder die te maken hebben met zijn ambitie om de tweede grootste wijngaard in Vlaanderen uit te bouwen. Die wijngaard van 11 hectare komt op het domein van het zogenaamde ‘Wit Kasteel’ in Linden, deelgemeente van Lubbeek in het Vlaams-Brabantse Hageland. Dat Vandeurzen zijn wijnambitie serieus neemt, mag ook blijken uit het feit dat hij in Lubbeek recent het pand verwierf waarin het eerste wijnlabo voor het Hageland wordt uitgebouwd. Vanaf eind 2018 moeten alle Hagelandse wijnboeren daar terecht kunnen om hun producten te analyseren.



Vandeurzen kocht het ‘Wit Kasteel’ in 2013 van de laatste adellijke telg uit de familie de Beauffort. Die had het armlastig en kon het domein niet langer onderhouden. De grootse aanpalende kasteelhoeve bijvoorbeeld stond bijna op instorten, tot grote woede van de Lubbeekse burgemeester Theo Francken (N-VA) die het pand liet erkennen als monument door zijn partijgenoot Geert Bourgeois wat meteen de weg opende tot 40 % subsidies voor renovatie.

En Vandeurzen heeft redelijk wat moeten renoveren aan het kasteel en het domein. De vroegere slotgracht had de fundamenten van het kasteel aangetast en moest worden gesaneerd. Het was vanaf het begin de ambitie van Vandeurzen om een wijngaard uit te bouwen op het domein. Dat moet nu de tweede grootste van Vlaanderen worden na die van het gerenommeerde Limburgse wijndomein van Genoels-Elderen. Dat sluit aan bij de ambitie van Vandeurzen om de landbouw op een hoger niveau te tillen in de regio. Verkoop geen groenten en fruit, maar creëer toegevoegde waarde, zo luidt zijn stelling. Wijn maken van druiven is daar een voorbeeld van. Soms met te veel toegevoegde waarde. In horeca-kringen hoor je zeggen dat de wijn van eigen bodem eigenlijk te duur is om op restaurant verkocht te worden. Maar dat er een groeiende afzetmarkt is voor wijn van eigen streek is wel duidelijk. En die wil Vandeurzen bewerken.

Urbain Vandeurzen bouwde zijn fortuin op door in 2012 zijn bedrijf LMS te verkopen aan Siemens waarbij hij zelf 420 miljoen euro incasseerde. Recent stapte hij op als voorzitter van de GIMV nadat een poging tot verder privatisering van de investeringsgroep was mislukt. Hij is ook actief binnen Econopolis.