Waalse regering pompt (opnieuw) 8 miljoen in Spa Grand Prix

Max Verstappen met zijn nieuwe oranje helm, speciaal ontworpen voor de Belgische Grand Prix.

Het is bijna een jaarlijkse traditie: enkele dagen voor de Formule 1 grote prijs van België plaats vind op het circuit van Spa Francorchamps zuivert de Waalse regering het verlies aan dat werd het geleden in het vorige jaar. Nu bedraagt die injectie 8,1 miljoen euro. Daarmee wordt het verlies weg geboekt dat de exploitatievennootschap Spa Grand Prix eind 2016 had opgelopen, zijnde 8,6 miljoen euro. Sedert de overname van het failliete F1 circuit in 2006 pompte de Waalse regering 77 miljoen euro in het circuit van Spa. 62 miljoen daarvan is ondertussen opgegaan in verlies.



Dit weekend worden 100.000 toeschouwers verwacht in Francorchamps. Minstens 60.000 van die F1-fans komen uit Nederland. Publieksfiguur is hier de goed presterende Max Verstappen. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne kan niet hetzelfde effect sorteren. Vorig jaar kochten 5.806 Belgen een ticket voor de Grote Prijs van België. Insider stellen dat het er dit jaar geen duizend meer zullen zijn. In de krant Le Soir noemt organisator André Maes een ongunstige wisselkoers van de euro versus de dollar als één van de oorzaken van de slechte cijfers. Ook de organisatiekosten als gevolg van de terreurmaatregelen stijgen met 0,6 miljoen euro.

De Waalse regering motiveert haar financiële tussenkomst door te stellen dat er 17 miljoen euro economische return van de F1 wedstrijd in Wallonië wordt gegenereerd. Vorig jaar leverde de ticketverkoop 15,2 miljoen euro op. 50 procent van alle ticketverkoop boven de 14,5 miljoen euro gaat naar Bernie Ecclestone, vorig jaar goed voor een cheque van 0,3 miljoen euro.