Wordt Publifin een crimineel dossier?

Het ziet er naar uit dat het dossier van de Waalse intercommunale Publifin een strafrechtelijke wending neemt. Bij het parket van Luik liep een anonieme klacht binnen waarin werd gezegd dat André Gilles en Stéphane Moureau, respectievelijk voorzitter en CEO van Publifin en beide van PS-signatuur, op 22 februari in de kantoren van de intercommunale zijn geweest. Ze zouden met behulp van secretaresses documenten hebben vernietigd. Beiden waren op dat moment officieel op ziekteverlof. Het parket van Luik voerde vandaag alvast huiszoekingen uit in de kantoren van Publifin. Beide PS’ers ontkennen de feiten en hebben op hun beurt klacht ingediend tegen onbekenden wegens laster en eerroof.



Het was een vreemd gebeuren. Terwijl het parket huiszoekingen uitvoerde op zoek naar belastend materiaal tegen Gilles en Moureau werd de eerste op hetzelfde moment gehoord door een onderzoekscommissie in het Waals parlement. Gilles stelde daar onschuldig te zijn. Hij kondigde wel zijn vertrek aan als voorzitter van Publifin. Het parket verdenkt beide PS’ers van valsheid in geschrifte en misbruik van vennootschapsgoederen. Ze zouden daarbij de medewerking hebben gehad van vier handlangers, bedienden van Publifin. In de onderzoekscommissie werd ondertussen de vraag gesteld hoe het kan worden verantwoord dat er 2,5 miljoen euro per jaar werd voorzien als vergoeding voor amper 4 vergaderingen per jaar die elk minder dan één uur duurden. In zijn antwoorden bleef André Gilles daarover op de vlakte.

Met de nieuwe feiten neemt het dossier een andere wending. Tot vandaag was Publifin een ethisch en politiek geladen dossier. Nu neemt het een crimineel karakter aan.