Yacht Jeroen Piqueur onder beslag maar toch te koop

Wie snel is, kan misschien een koopje doen. Het 43 meter lange yacht Rubeccan van de gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur wordt in Nederland te koop aangeboden voor 9,8 miljoen euro. Enkele jaren terug vroeg Piqueur er nog 11,9 miljoen euro voor. Het aanbod is in elk geval opmerkelijk. De Gentse onderzoeksrechter Annemie Serlippens liet strafrechtelijk beslag leggen op de luxeboot. “Wij kunnen het schip wel degelijk verkopen.” klinkt het bij de Nederlandse verkoper. Het parket onderzoekt de zaak.

Het is de Nederlandse specialist Lengers Yachts uit Muiden die de Rubeccan te koop aanbiedt. Volgens een woordvoerster van het bedrijf zijn zij wel degelijk de makelaar die het schip mag verkopen, “wellicht in opdracht van de bank”. Van een strafrechtelijk beslag weten ze in Nederland niets. “Wij zorgen er natuurlijk wel voor dat de koper daar geen last van heeft.” zo klinkt het. De verkoper schat dat een dergelijk schip in nieuwbouw 15 miljoen euro kost. Aan de Rubeccan zijn wel enige achterstallige onderhoudswerken te doen. Het schip ligt momenteel in de Spaanse haven van Altea.



De yacht Rubeccan staat los van het Optima verhaal. En juridisch moet nog worden bewezen dat de yacht wel degelijk van Jeroen Piqueur is. De boot werd aangekocht in het verlengde van de likwidatie van de Luxemburgse holding Complete Holding in 2010. Die keerde om en bij 20 miljoen euro likwidatiepremie uit aan de holding Cruise Foundation in Liechtenstein. Het parket gaat er van uit dat Piqueur de uiteindelijke begunstigde is van deze transacties. De gewezen financier deed alvast nooit officieel aangifte van dit vermogen. De fiscus stelde zich burgerlijke partij in de zaak.