De zeven miljoen van Kevin De Bruyne

de-bruyne-kevinHet journalistenconsortium van Football Leaks bevestigt nu wat we al wisten. Belgische topvoetballers in het buitenland verdienen miljoenen. Mee aan de top staat Kevin De Bruyne bij Manchester City. Hij krijgt er een jaarloon van 7,2 miljoen euro, wel nog belastbaar. Maar er zijn ook bonussen. Zo wordt de bankrekening van De Bruyne gespekt met 895.000 euro wanneer hij met zijn ploeg de Champions League wint of 597.000 euro als hij erin slaagt de titel te veroveren in de Premier League. Jaarlijks betaalt City ook 1,4 miljoen euro in portretrechten.



Toby Alderweireld heeft een jaarsalaris van 3,1 miljoen euro bij Tottenham. Zijn vertrekpremie moet minstens 30 miljoen euro zijn. Dries Mertens verdient 2,217 miljoen euro per jaar bij Napoli. Thomas Vermaelen ontving in 2014 van FC Barcelona 510.000 euro tekengeld en een jaarsalaris van 4,15 miljoen euro. Liverpool betaalde na het wereldkampioenschap 10 miljoen euro voor Divock Origi, plus een tekenpremie van 1,8 miljoen voor Origi zelf. Zijn jaarloon overstijgt de 2 miljoen euro.

“Het is de enige sector waar de arbeiders meer verdienen dan de CEO.”

Sporteconomen zijn niet verwonderd door de cijfers, zeker niet wanneer het gaat om de Britse competitie, de derde grootste wereldwijd wanneer het gaat om omzet. En die omzet wordt bepaald door de beste spelers. Die hun managers weten dat ook. “Het is de enige sector waar de arbeiders meer verdienen dan de CEO.” zegt sporteconoom Trudo Dejonghe op het VTM Nieuws. Hij verwacht trouwens dat de publicatie van de huidige cijfers kunnen zorgen voor een opwaartse druk op de lonen in het algemeen in de voetbal.