Familie Crahay [246]

Jacques Crahay

Vermogen € 97 661 800
Gekend als Cosucra
Activiteit Suikerproductie, chicorei
Inplanting Warcoing
Tendens Stijgend
Huidige positie 246


De familie Crahay is een van de drie Belgische families die nog actief zijn in de suikerproductie, naast de families Lippens en Couplet. Crahay was eigenaar van onder meer de suikerraffinaderijen van Warcoing en Veurne. Maar suiker wordt er nu niet meer gemaakt in de Rue de la Sucrerie in Warcoing, waar Cosucra tegenwoordig gevestigd is.

Begin 2004 fuseerden de suikeractiviteiten van Cosucra met die van Groupe Sucrier en Couplet, tot de groep Iscal. Daarin zaten fabrieken in Fontenoy, Veurne, Moerbeke en Frasnes. Daar blijft nu alleen Fontenoy van over; de andere zijn gesloten. Een gevolg van de drastische verandering in de Europese regelgeving in 2006: de gegarandeerde prijs voor suiker viel weg, en de productiequota verlaagden.

Crahay controleert 20 procent van Iscal, dat een waardering meekrijgt van 200 miljoen euro. Cosucra stapte in 2004 volledig uit de suikerproductie. In 1985 was men ook begonnen met de productie van fructose uit chicorei. Sinds het begin van de jaren negentig diversifieerde Cosucra ook met producten uit droge erwten: eiwitten, zetmeel en onoplosbare vezels. Eind jaren negentig kwam daar ook inuline bij, nu goed voor twee derde van de productie.

België had ooit meer dan 80 suikerfabrieken, waarvan 51 in Henegouwen. Vandaag blijven er amper 6 sites over: 3 suikerfabrieken van Tiense Suiker in het oosten en de 3 suikerfabrieken van de Groep Iscal in het westen. Een omschakeling naar andere, al dan niet suikergebonden, bioproducten is de enige toekomst. Zo zoekt Cosucra onder meer naar vezels uit andere grondstoffen, die in tegenstelling tot inuline uit chicorei wel resistent zijn tegen hydrolyse, het procedé om ze vloeibaar te maken. Ook is er een project om van lijnzaad alle fracties voor mensenvoeding te gebruiken.

In 2017 richtte de familie de Warcoing Holding op. Die kreeg een waardering mee van 97 miljoen  euro. De holding is in handen van de 12 nog levende kinderen van het echtpaar wijlen Pierre Crahay en Antoinette De Brouwer. Daarnaast zijn er nog 22 neven en nichten aandeelhouder.