Familie De Cuyper [100]

Vermogen € 282 180 000
Gekend als Resilux
Activiteit Productie van PET-flessen
Inplanting Wetteren
Tendens Neutraal
Huidige positie 100


De familie De Cuyper weet wat verkopen is. Vader Alex De Cuyper groeide op in Wetteren, de streek van de bloemenkweek. Als een der eersten investeerde hij in de productie van plastic bloembakken en -potten ter vervanging van hun rode stenen voorgangers. Uit die activiteit groeide het familiale bedrijf Thovadec Plastics, dat in 1989 werd verkocht aan de Britse groep Bowater. Ondertussen werkte de familie aan haar comeback in de sector van de verpakking en de kunststof. Samen met zijn zonen Dirk en Peter koos De Cuyper voor de productie van zogenaamde pet-voorvormen. Een van de grootste uitdagingen in de verpakkingssector is het vervoer. Lege verpakkingen vervoeren, wil zoveel zeggen als lucht vervoeren. En dat kost dus geld. Pet-flessen voor de voedingsindustrie zijn daar een mooi voorbeeld van. De Cuyper brengt nu met zijn bedrijf Resilux, opgericht in 1992, samengedrukte flessen naar de klant. Die flessen worden pas opgeblazen bij de afvullijn zelf. Een vrachtwagen kan bijna een half miljoen dergelijke voorvormen vervoeren. Op die manier wordt fors bespaard op het transport.
Resilux exporteert dan ook naar nogal wat Europese landen.
Pet-flessen zetten Resilux op de beurskaart, maar daarna werd het stil rond het bedrijf. Tot in 2015 en de joint venture die Resilux opzette met Airopack. Met de nieuwe verpakking Airopack verdrievoudigde de beurskoers in twee jaar tijd. Airopack is een milieuvriendelijk vervangproduct uit polyethyleentereftalaat (pet) voor de klassieke spuitbus of aerosol. “Airopack is een grote stap in een compleet andere richting voor ons bedrijf, met een heel innovatieve verpakking”, zo zei Dirk De Cuyper daarover aan De Tijd. “Tot vandaag zaten we vooral gevangen in de drankensector, met harde pet-verpakkingen. Airopack verruimt onze horizon. Met polyethyleentereftalaat blijf je altijd in de drankensector, je gaat nooit naar de specialiteiten. Het is zeer boeiend, maar het blijft gestandaardiseerd. Met Airopack gaan we naar voeding, smeermiddelen, cosmetica, scheergel en medische toepassingen.”

Toch liep de samenwerking met de Nederlanders uit op een juridische sisser. Er kon geen vergelijk worden gevonden over de eigendom van de technologie en beide partners gingen uit elkaar in 2016. Een jaar later bood het Amerikaanse kapitaalfonds Bain Capital 386 miljoen euro voor Resilux. De familie De Cuyper, die 57 % controleerde van het bedrijf, ging daar op in. Maar twee maanden later sprong de deal af nadat was gebleken dat de Duitse mededingingsautoriteit de geplande fusie van Resilux met het Duitse Petainer verhinderde.

Eind 2021 werd bekend dat de ondernemer Pascal Vanhalst met zijn nholding Quva 57,51 procent in Resilux overneemt van de eigenaars De Cuyper. De West-Vlaamse ondernemer legt daarvoor 235 euro per aandeel op tafel. De familie wordt daar 282 miljoen euro beter van. Via een verplicht overnamebod op de resterende beursgenoteerde aandelen haalt Vanhalst de producent van voorvormen voor pet-flessen vervolgens van de beurs. Vanhalst betaalt de deal in cash. De familie De Cuyper blijft wel aan boord van Resilux. Co-CEO’s Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper zullen een deel van de opbrengsten van de overname herinvesteren in Resilux dat nadien voor 85 procent in handen zijn van Quva zal zijn en voor 15 procent in handen van de vennootschappen van de De Cuypers. “Daarenboven dienen zij gedurende minstens 12 tot 24 maanden actief te blijven als co-CEOs binnen de Resilux Groep”, klinkt het in het persbericht.