Familie Haspeslagh (Edouard) [68]

Edouard Haspeslagh

Vermogen € 312 141 000
Gekend als Hesbayefrost en Ardovries
Activiteit Diepvriesgroenten- en fruit
Inplanting Geer en Ardooie
Huidige positie 68


Edouard Haspeslagh overleed in 2011 op 81-jarige leeftijd. Net als zijn broer Richard stampte Edouard Haspeslagh een groep uit de grond die actief is in het invriezen van groenten en fruit en die zich in dezelfde Roeselaarse regio situeert. Edouard wist een imperium op te bouwen dat nog groter is dan dat van broer Richard. Met Ardo beschikt de familie over de grootste producent van diepvriesgroenten in Europa. Edouard zette die belangrijke stap in 1977. Toen besliste hij over te schakelen op diepvriesgroenten. ‘Moet dat echt?’, zou zijn vrouw hem gevraagd hebben toen hij met het idee op de proppen kwam, zo staat te lezen op de website van het bedrijf. Waarop Edouard, zeker van zijn stuk, antwoordde: ‘Het is de toekomst.’ Haspeslagh en zijn vrouw hadden op dat ogenblik al een twintigtal aan- en verkoopbedrijfjes van verse groenten – vooral fijne schorseneren en jonge wortelen – voor de conservenindustrie. Hij wist dus veel van groentehandel, maar diepvries, dat was onbekend terrein.

Ondanks de terughoudendheid van zijn vrouw dreef Haspeslagh zijn zin door en in de lente van 1977 arriveerde de eerste compressor op hun hoeve in Ardooie. Het duurde een maand voor het ding uiteindelijk naar behoren werkte, en even zag het er zelfs naar uit dat de klanten, met wie hij al contracten had afgesloten, niet op tijd zouden worden bevoorraad. ‘Dag en nacht werd er gesleuteld en gefoeterd tot Ardo eindelijk toch uit de startblokken schoot’, vertelt het bedrijf. ‘Net op de valreep.’ Nadien ging het enkel in stijgende lijn.

In België bezit Ardo twee productievestigingen: Ardovries (Ardooie) en Hesbayefrost in het Waalse Geer. Begin 1995 werd een meerderheidsparticipatie genomen in het Franse Siale, een producent van diepgevroren groenten uit Bretagne. Het capaciteitstekort waarmee de groep worstelde werd hiermee opgelost. De familie was toen al eigenaar van Aquitaine Legumes Surgelés uit Saint-Sever in de Landes.

In 2014 kwamen de beide broers terug samen. Ardo fuseerde immers met Dujardin Foods, de producent van diepvriesgroenten uitgebouwd door Richard Haspeslagh. Door de samensmelting willen ze verder uitgroeien tot de absolute Europese marktleider. De fusiegroep telt 3800 werknemers in acht landen. In de raad van bestuur zetelen zeven neven (Bernard, Ignace, Jan, Marc, Paul, Philippe en Xavier Haspeslagh), aangevuld met twee of drie onafhankelijke bestuurders. Philippe Haspeslagh is de nieuwe bestuursvoorzitter van de groep.