Familie Jolly [580]

Vermogen € 31 978 000
Gekend als Golf de Naxhelet
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Wanze (Luik)
Tendens Stijgend
Huidige positie 580


Guy Ullens de Schooten, vroeger groot-aandeelhouder van Tiense Suiker en nu via de Luxemburgse holding Artal van het Amerikaanse Weight Watchers, is een oom van Bernard Jolly. Eind van de vorige eeuw was Jolly minderheidsaandeelhouder van Artal. Maar dat was voor Jolly, die wou investeren in eigen regio, een te ver van mijn bed show. Dus verkocht hij zijn Artal-aandelen en herinvesteerde de opbrengst in Waalse bedrijven. Eén van die bedrijven is de holding NMC van Yves Noël. Samen met Noël stapt Jolly onder meer in het bedrijf Sprimoglass waar hij ook Frédéric De Gucht ontmoet, mede-investeerder en zoon van de liberale politicus Karel De Gucht. Verder is Jolly ook actief als voorzitter van Compagnie du Zoute, de familieholding van de familie Lippens waar hij via zijn vader familiaal is mee verbonden.

Zelf ontwikkelden Jolly en zijn echtgenote de Golf de Naxhelet, in de buurt van Wanze in Luik. Het parcours werd aangelegd op vroegere landbouwgronden, heeft achttien holes en een indrukwekkend Club House, ondergebracht in het voormalige boerderijkasteel. Er zijn ook seminariezalen en een gastronomisch restaurant, een hotel met 33 kamers en een wellnesscentrum. “We wilden het familiedomein van 375 hectare op een nuttige manier gebruiken,” vertelt het echtpaar daarover, “de gebouwen en velden een nieuwe bestemming geven. Hoewel we zelf de sport niet beoefenden, leek golf ons voor de hand te liggen.”

Er volgde een lange en vooral administratieve strijd, maar Françoise en Bernard Jolly brachten het project tot een goed einde. “We bleven onze visie maar toelichten bij alle betrokken partijen en legden altijd de nadruk op ons respect voor het milieu.” Voor Jolly is het golfterrein ook een netwerkplaats. “Waarom wilde de socialist Steve Stevaert per se een golf in Hasselt?”, zegt hij in een interview, “Als je een economisch weefsel wilt creëren, heb je een plek nodig waar mensen met plannen en mensen met geld elkaar kunnen ontmoeten. Je hebt netwerken nodig. In Knokke is de golf een privéclub: je betaalt een aanzienlijke som lidgeld, er is een wachtlijst. In Wanze willen we veel opener zijn. Na een week hadden we al 300 leden.”