Familie Kerckhof [81]

Vermogen € 353 008 000
Gekend als Euro Shop
Activiteit Beheer vastgoed en distributie
Inplanting Roeselare
Huidige positie 81


Daniël Kerckhof ging in 1957, kort na zijn legerdienst, van start met een stock americain in Roeselare, samen met autokerkhofuitbater Roger Lefevere, vader van wielermanager Patrick Lefevere. Een jaar later stapt Lefevere uit de zaak en gaat het gezin Kerckhof alleen door. In 1965 lanceren ze hun eigen merknaam: Euro Shop.

Vandaag beheert de familie Kerckhof een vastgoedpatrimonium van circa 225 miljoen euro. De familie Kerckhof baat onder de naam Euro Shop zeven non-foodwinkels. In de vestigingen in Roeselare, Doornik, Kortrijk, Sint-Niklaas, Maldegem, Veldegem en Middelkerke worden een miljoen artikels aangeboden, van breinaalden tot hele keukens, van bh’s tot de recentste multimediahypes. De verkoopsslogan ‘Wedden dat we ’t hebben’ is dus goed gekozen. De winkels hebben een gezamenlijke verkoopoppervlakte van 100.000 m².

Omdat het zo moeilijk is om te groeien in retailexploitatie kreeg de jonge Daniël Kerckhof al snel interesse om ook in retailvastgoed actief te worden. ‘Het bleek zoveel gemakkelijker om iets te kopen en te verhuren dan zelf een bijkomende retailvestiging te openen’, zegt hij bijna verontschuldigend. Vandaag schuilt onder de commerciële naam Vabeld met als rechtspersonen de familieholdings Vabeldo (Dorine), Vabelda (Danny) en Vabeldi (Didier), waarbij elk kind een derde van elk vastgoed bezit, een van de grootste private retailvastgoedimperiums van ons land. Alleen al in België zitten er in de portefeuille meer dan 200 winkelcomplexen, waaronder de site Brico/Decathlon op de Noorderlaan in Antwerpen en een reeks winkels in de Veldstraat in Gent, zoals die waar nu Zara Home en Fossil huizen.

‘Het Belgische vastgoed is gewaardeerd op 400 miljoen euro. In Frankrijk heeft Vabeld onder meer ook nog een honderdtal panden’, stelt Didier Kerckhof. Dorine en Danny houden zich vrijwel uitsluitend bezig met de operationele leiding van Euro Shop. Didier, een handelsingenieur die eerst werkte voor ING Vastgoed, concentreert zich vooral op het vastgoed. De familie heeft altijd een voorzichtige koers gevaren. Toen KBC met zijn herverpakte kredieten enkele basispunten rendement meer bood dan de klassieke producten, ‘met de zekerheid dat het veiliger was dan KBC, ING en Fortis samen’, ging de familie Kerckhof daarop in. Twee jaar later was ze 3,3 miljoen euro kwijt. Kerckhof heeft lange tijd een rechtszaak tegen KBC lopen gehad. ‘Ik heb heimwee naar de tijd van de kleine banken, zoals Bank van Roeselare. Je had toegang tot de hoogste personen en een woord was een woord. Ik heb er nooit een formeel dossier voor een kredietaanvraag ingediend. Nooit is er een probleem geweest. Bankiers, pastoors en advocaten hou je vandaag best zo veel mogelijk buiten’, zegt Kerckhof daarover in De Tijd.