Familie Joris Ide [83]

Joris Ide

Vermogen € 351 000 000
Gekend als Joris Ide
Activiteit Beheer vermogen, productie van stalen wandplaten
Inplanting Wingene
Huidige positie 83


Joris Ide is een typevoorbeeld van de West-Vlaamse selfmade manager. Zijn bedrijf produceert stalen platen die behandeld en gekleurd gebruikt worden als wandplaten in de bouwsector. Een van de sterke punten van het bedrijf is de grote opslagcapaciteit van 4000 ton. Daardoor garandeert het bedrijf op korte tijd de levering van een uitgebreid kleurenpalet aan gegalvaniseerd en gelakt staal. Het grootste deel van de productie bestaat uit dak- en wandplaten. Maar het bedrijf produceert ook dakpanplaten die onder meer worden gebruikt bij de restauratie van oude daken, losstaande garageboxen die prefab worden geleverd, verzinkte profielen en railsystemen.

In 2005 verkoopt Joris Ide de meerderheid van zijn bedrijf aan de holding Ergon, die gecontroleerd wordt door Parcom Ventures (ING) en GBL, de holding van Albert Frère. Naar verluidt klikte het wonderwel tussen Ide en Frère, die valt voor het lef en de no-nonsense van Ide. Na de verkoop van zijn groep blijft Ide aan boord als voorzitter en hij houdt zich vooral bezig met het aankoopbeleid van de grondstoffen en de investeringen. Met zijn holding Bremhove houdt hij een belang van 40 procent in de Joris Ide Groep.

Flamboyant, balorig, het hart op de tong, hyperkinetisch. Het zijn slechts enkele van de eigenschappen die mensen op Joris Ide kleven. Na de verkoop van zijn bedrijf werpt hij zich op als vastgoedmagnaat en vooral als investeerder. Ide wordt graag opgevoerd als de zogeheten typisch West-Vlaamse ondernemer, die meer op het buikgevoel drijft dan op strategisch inzicht. ‘Hij is niet de grote manager met de intelligente commentaren’, zegt Bernard Maenhout van Voka. ‘Maar hij is een genie als het erop aankomt om techniek te vertalen. Hij geniet als hij zaken kan opstarten, bezig kan zijn met het productieapparaat. Dat is zijn wereld’, aldus Maenhout in Trends.

In 2015 nam het Ierse Kingspan het West-Vlaamse bedrijf over. Het was dat jaar de derde opvallende verkoop van een Vlaams bedrijf, na Omega Pharma van Marc Coucke en IVC van Philippe Balcaen. Kingspan is een bouwmaterialenreus met een omzet van 1,8 miljard euro. Het Ierse concern heeft al vestigingen in Olen, Grobbendonk, Harelbeke en Leuze-en-Hainaut.

Een jaar later opende Ide het Golfhotel in Knokke onder de naam Lebeau Hotel. Die naam verwijst naar de groep Lebeau-Courally uit Luik, producent van luxe jachtwapens en -uurwerken. Ide nam Lebeau-Courally over in 2010. Het Knokse hotel nam hij in 2015 over van de familie Hemelaere. Nog later stapte hij met Marc Coucke in het kapitaal van de eersteklasser SCC Anderlecht.