Familie Mehta [79]

Vermogen € 256 799 000
Gekend als Arjav Diamonds
Activiteit Diamanthandel
Inplanting Antwerpen
Huidige positie 79


Arjav Diamonds beheert tot de top-3 van de Antwerpse diamanthandelaars. De stichter van het bedrijf, Ashit Mehta, is de zoon van Vasantlal Mehta, die in Mumbai de groep Blue Star heeft opgericht, een wereldleider in diamant. Ashit Mehta heeft Arjav Diamaonds in 1981 in Antwerpen opgericht.

De discrete diamantfamilie kwam in 2012 opmerkelijk in het nieuws. Ashit Mehta beschuldigde er immers ABN Amro, wereldwijd een van de belangrijkste financiers van de diamantsector, van dat die zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan grootscheepse fraude. ABN Amro neemt via haar diamantbank International Diamond & Jewelry Group, samen met de Antwerpse Diamantbank, het overgrote deel van de financiering van de sector voor haar rekening. Arjav had ABN Amro als vaste bankier voor onder meer deviezenverrichtingen. De volumes en de complexiteit daarvan groeiden Arjav boven het hoofd. Bovendien werden ze door de bank uitgevoerd in strijd met de eigen limieten en met zichzelf als tegenpartij, zo verklaarde de diamantgroep. Als klap op de vuurpijl ging ABN Amro zich daarbij volgens Arjav jarenlang te buiten aan grootscheepse fraude en onregelmatigheden. Het resultaat waren zeer grote winsten voor de bank en enorme verliezen voor de klant.

De zaak kwam voor de rechtbank en Arjav eiste een schadevergoeding van bijna 232 miljoen dollar of omgerekend 176 miljoen euro. Ultiem kon de groep een uitzonderlijke opbrengst inschrijven van 100 miljoen dollar.