Familie Vanhalst [606]

Vermogen € 29 920 000
Gekend als Supra Bazar
Activiteit Distributie
Inplanting Gullegem (W-Vl)
Huidige positie 606


In 2013 overleed Marcel Vanhalst, oprichter van de Supra Bazar, op 87-jarige leeftijd. “Mijn vader was een man van weinig woorden, een doener. Als hij een beslissing genomen had, dan ging hij er helemaal voor”, vertelt zoon Geert. “Hij heeft veel goeie keuzes gemaakt als je ziet waar het bedrijf nu staat.”

Marcel Vanhalst was een “vlasser”, maar in 1964 ging het slecht in de vlasindustrie. Vanhalst besloot om samen met zijn broer Michel in het West-Vlaamse Gullegem een stock americain op te starten. In tegenstelling tot andere gelijkaardige verkooppunten koos Vanhalst onmiddellijk om enkel nieuw materiaal te verkopen. In veel van stocks americains kon je ook in die periode tweedehands legermateriaal kopen. Marcel Vanhalst koos een andere piste.

Geert Vanhalst vertelt hoe de zaak in Gullegem tot vier keer toe uitgebreid werd en hoe zijn vader ervoor koos om vestigingen in Harelbeke, Lovendegem, Tielt en Hulste te openen. “Op een bepaald moment besloot hij om de vestiging in Gullegem uit te breiden met een meubelafdeling. In die tijd was het gebruikelijk dat daar een restaurant bij hoorde. Zo heeft hij De Cuisien geopend.” Ondertussen is het restaurant losgekoppeld van de Supra Bazar.

Marcel Vanhalst was vader van Geert en Nadine en had vier kleinkinderen. Geert Vanhalst geeft mee dat zijn vader iemand van weinig woorden was die door de juiste beslissingen de zaak, die hij samen met zijn broer opstartte, heeft laten uitgroeien tot een bedrijf met 215 werknemers. Op de dag van de begrafenis bleven de Supra Bazars dicht om de werknemers de kans te geven de plechtigheid bij te wonen.

Zoals het hoort bij distributiebedrijven is de exploitatie duidelijk gescheiden van het vastgoed. Geert en Nadine Vanhalst diversifiëren ondertussen ook hun investeringen. Wanneer SmartFin Capital, het nieuwe durfkapitaalfonds van Jürgen Ingels, van start gaat tekenen Nadine en Geert in voor respectievelijk 2 en 0,5 miljoen euro. Ze zijn er in het gezelschap van onder meer Jos Sluys en de broers Vermeersch.

In 2021 werd bekend dat het gerecht een onderzoeksrechter heeft belast met een strafrechtelijk onderzoek naar het vermogen van de familie Vanhalst. De familie wordt verdacht van witwassen, fiscale fraude, btw-fraude en het ontduiken van erfenisrechten. Concreet zou de familie structureel nagelaten hebben belastingen te betalen op hun distributie activiteiten. Adviseurs versluisden het vermogen van de familie Vanhalst via Luxemburg naar exotische oorden zoals Malta en Mauritius. Het strafonderzoek zou zijn opgestart na uitwisseling van internationale financiële gegevens tussen verschillende landen.