Familie Vastapane [318]

20100629 - KINSHASA, DRC CONGO: Aldo Vastapane pictured during a reception for Belgians living in Congo, at the residence of Belgian ambassador, in Kinshasa, Democratic Republic of Congo, Tuesday 29 June 2010, part of a four day official visit. The royal couple and Belgian outgoing Prime Minister will attend the country's 50th anniversary of independence from former colonial master Belgium. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Vermogen € 71 306 000
Gekend als
Activiteit Distributie en vastgoed
Inplanting Le Roeulx (Henegouwen)
Tendens Neutraal
Huidige positie 318


De Belgische zakenman Aldo Vastapane was het kind van uitgeweken Italiaanse ouders. Hij maakte carrière in de Brusselse vastgoedwereld, verankerd in de Brusselse politiek, maar ook in het Brusselse mondaine leven. Vastapane was een ‘bon vivant’ en bleef steeds zijn Italiaanse roots in ere houden. In zoverre zelfs dat hij nauwe relaties onderhield met de toenmalige prinses Paola, eveneens met Italiaanse roots. Het leverde hem de reputatie op dat hij de vader zou zijn van prins Laurent. Die laatste liet dat zelf naar eigen zeggen onderzoeken via een dna-test. Koning Albert lag er niet wakker van. In 2006 sloeg hij Aldo Vastapane tot ridder. Samen met zijn broer Dino volgde Aldo zijn vader op als invoerder van het Italiaanse aperitiefmerk Martini in België. Het leverde hem de bijnaam “Monsieur Martini” op. Zijn vermogen van 76 miljoen euro komt nu in handen van zijn zoon Philippe en zijn dochter Patricia.

Aldo Vastapane werd geboren in Molenbeek in 1926. Op 25-jarige leeftijd richtte hij Etablissements Vastapane op, dat in die tijd verschillende merken wijnen en gedistilleerde dranken beheerde, in de voetsporen van zijn vader, de oprichter van Martini & Rossi Belgium. Later richtte hij zijn aandacht op de automobielsector en werd hij de Belgische importeur voor het automerk Simca en daarna Mercedes-Benz. Een job die hij uitoefende tot halverwege de jaren ’70. In de Brusselse mondaine kringen stond hij bekend als “Monsieur Martini”. Hij verwierf die reputatie mee door de exploitatie van de Martini bar, destijds gevestigd op de bovenste verdieping van de Martini Toren aan de Brusselse kleine ring. Die toren werd zo genoemd omdat er bovenop een lichtrecame voor het gelijknamige aperitief draaide. Alle bekende wereldsterren die Brussel aandeden, werden naar de Martini Bar geleid. Ook alle Brusselse politieke sterren waren er kind aan huis.

Vanuit de politiek, met name verankerd in de politicus Paul Van den Boeynants, was de stap naar de vastgoed wereld klein. Zo was Vastapane nauw betrokken bij de uitbouw van Manhattan, het grootse kantoorproject in de Noordwijk van Brussel onder aanvoering van Charlie De Pauw. Vastapane stond ook aan het hoofd van Générale des Restaurants, het bedrijf achter het immer prestigieuze Brusselse restaurant La Maison du Cygne op de Brusselse Grote Markt. Dat pand was ooit de stamplaats van Karl Marx en in 1855 de geboorteplek van de Belgische Werkliedenpartij, de voorloper van de socialistische partijen in België. In de wereld van luxegoederen was Aldo Vastapane vanaf 1982 ook een tijdlang de Belgische importeur van het Italiaanse merk Gucci. Maar Aldo Vastapane raakte ook al snel vertrouwd met de wereld van het luchtvervoer en luchthavens. In 1958 kreeg hij de opdracht om de eerste Duty Free Shop op Brussel-Nationaal te runnen. Daarna werkte hij mee aan de uitbouw van Skyshop, een bedrijf dat belastingvrije winkels uitbaatte op verschillende luchthavens. Op Zaventem werd hij ook medeaandeelhouder van Interparking. (Lees verder onder de foto)

Naar verluidt had hij een hechte band met wijlen de miljardair Albert Frère. Beide mannen investeerden samen via de holding Distripar in onder meer in de bedrijven Belgian Sky Shops en Planet Parfum. Aldo Vastapane was ook bestuurder in de raad van GBL, één van de beursgenoteerde sleutelholdings van het Frère-imperium. Op verzoek van Albert Frère nam Vastapane ook een veehouderij bedrijf van meer dan 30.000 stuks vee in Congo over. Hij deed dat samen met de Belgisch-Congolese ondernemer George Forrest. Samen verwierven ze 55 procent van het kapitaal van Grelca, een van de laatste grote plantages in Congo. Het ging daarbij om twee ranches op 400.000 hectare grond in Noordwest-Katanga met 31.000 stuks runderen. De Congolese staat controleerde 40 procent van Grelca. Dat bedrijf was ooit het Congolese kroonjuweel van Groep Brussel Lambert van Albert Frère.

Begin jaren 2000 kwam Aldo Vastapane, die ook erevoorzitter was van de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel, opnieuw in het nieuws na het faillissement van Sabena eind 2001. Tot ieders verrassing blies hij Sobelair, de voormalige charterdochter van de Belgische nationale luchtvaartmaatschappij, nieuw leven in. Gepassioneerd door de luchtvaart en Zuid-Afrika, waar hij een eigen domein had, opende hij een bestemming naar Johannesburg. Maar de luchtvaartonderneming was van korte duur: in januari 2004 slaagde Sobelair er niet in om voldoende winst te genereren en ging failliet. Daarna hield Aldo Vastapane zich op de achtergrond in de zakenwereld. In 2006 werd hij geridderd door Koning Albert II van België. (Lees verder onder de foto)

Met die koning onderhield Vastapane nauwe relaties die nog geworteld waren in zijn Martini periode. Aldo noemde prinses Paola, gehuwd met Albert, bij haar voornaam en omgekeerd ook. In mondaine Brusselse kringen werd geroddeld dat hij wel eens de vader kon zijn van prins Laurent. Vastapane ontkende dat zelf publiek. Toch waren er nauwe banden tussen beide. In 2018 werd bekend dat de twee zwaar verlieslatende vastgoedvennootschappen van prins Laurent waren overgenomen door Vastapane. Dat bleek uit het feit dat beide vennootschappen werden verhuisd naar het adres van de patrimoniumholding Alva van de familie Vastapane in Ukkel. Myriam Solbreux, gedelegeerd bestuurder van Alva, werd bestuurder van beide Laurent vennootschappen. Bij Alva zelf hield men de lippen stijf op elkaar en gaf men geen enkele commentaar. Prins Laurent was op dat moment al jaren op de sukkel met zijn vastgoedbedrijven die virtueel failliet zijn.

Eén jaar eerder kwam Vastapane ook al tussen in een dossier van Laurent. In de zomer van 2017 betaalde de toen 92-jarige Aldo Vastapane 50.000 euro aan Jean-Claude Fontinoy. Die laatste was op dat moment persoonlijk raadgever van Didier Reynders, op dat moment minister van Buitenlandse Zaken. Vastapane koppelde de betaling aan het vinden van een politieke oplossing voor de miljoenenclaim die prins Laurent uitvocht met de Libische staat. Volgens Vastapane wordt dat dossier geblokkeerd op politiek niveau. In het nadeel van de prins dus. De betaling van 50.000 euro door Vastapane moest dienen om een politiek antwoord te vinden voor prins Laurent die tientallen miljoenen claimt van de nu zo goed als onbestaande Libische staat voor een eerdere overeenkomst inzake een ecologische investering van Laurent in het Afrikaanse land.

Aldo Vastapane overleed in 2023 op 97-jarige leeftijd.