Familie Wanten [178]

Francis Wanten pictured during the annual meeting of Voka-Limburg (Flanders' Chamber of Commerce and Industry), on Thursday 02 June 2016, in Hasselt. BELGA PHOTO LUC CLAESSEN

Vermogen € 141 845 000
Gekend als Comfort Energy
Activiteit Distributie van petroleum
Inplanting Alken
Tendens Stijgend
Huidige positie 178


In 2014 werd de Limburgse ondernemer Francis Wanten door Voka Limburg bekroond met de Herman Dessersprijs, een award voor een verdienstelijke Limburger. Hij kreeg de prijs omdat hij zijn bedrijf Comfort Energy, opgericht in 1996, kon doen uitgroeien tot ’s lands belangrijkste distributeur van stookolie onder het Esso-label. Dat gebeurde voor een groot deel via overnames. Zo kreeg Wanten via de overname van Petrolihm naast de distributie van stookolie ook een netwerk van tankstations onder AVIA-label onder zijn vleugels. Ook in 2014 kondigde Wanten aan het bedrijf Belgomazout over te nemen. Daarmee zou de groep de kaap van de 1 miljard euro ronden. Belgomazout is actief in AVIA-tankstations en bedient de regio’s Antwerpen en Vlaams-Brabant. In 2013 realiseerde Hasco, de holding van de familie Wanten, de overnames van de stookolieactiviteiten van de Lummense oliegroep Verboven en van de Antwerpse oliegroep Karel Peeraer. Daarnaast diversifieerde Wanten voor het eerst ook naar een totaal andere sector. Hasco verwierf de controle over het Limburgse Cooltech en het Oost-Vlaamse De Noyette, twee bedrijven die actief zijn in de installatie van koelsystemen. Het dochterbedrijf All-in Tank Service is dan weer actief in de verkoop van stookolietanks. In 2015 stapte Comfort Energy ook in de energiemarkt en treedt het op als verdelen van gas en electriciteit.

In 2024 werd bekend dat het openbaar ministerie Francis Wanten wil vervolgen voor valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Ze beticht Wanten van deelname aan energiefraude waarbij een Turkse criminele bende in de jaren 2016 en 2017 voor 10 miljoen euro stookolie kocht van Comfort Energy, het bedrijf van Wanten. Die stookolie werd systematisch ontkleurd en doorverkocht door de Turken. Volgens het parket wist Wanten van de fraude en werkte hij er aan mee. De ondernemer, tot 2019 ook nog voorzitter van de werkgeversvereniging Voka Limburg, ontkent over de hele lijn.

De hele zaak heeft de groei van Hasco, de centrale holding van Francis Wanten, niet gestopt. Onder de naam Energreen bouwt Hasco aan de uitbouw van een groep gespecialiseerd in zonne-energie. Via een tiental overnames wordt de groep de grootste zonnedakinstallateur van België. Eind 2023 werden twee Nederlandse bedrijven overgenomen wat de omzet op 100 miljoen euro brengt. Het bedrijf heeft gemiddeld meer dan honderd installatieploegen actief waarmee het jaarlijks 25.000 installaties plaatst, vooral op daken van particulieren en kmo’s. Energreen noemt zichzelf marktleider in België in het segment van de gezinnen. Het bedrijf wil een pan-Europese speler worden. Via diversificatie naar warmtepompen en nieuwe Europese markten wil het doorgroeien naar 500 miljoen euro omzet. In het boekjaar per eind juni 2023 herschikte Wanten een aantal activa binnen zijn groep. Dat leverde op het niveau van de moedervennootschap een netto winst op van 153 miljoen euro.De groepsomzet doorbrak op dat moment ook de grens van 1 miljard euro.