Urbain Vandeurzen [70]

Urbain Vandeurzen

Vermogen € 421 000 000
Gekend als LMS International
Activiteit Ontwikkeling van software
Inplanting Leuven
Tendens Stijgend
Huidige positie 70


LMS werd in 1979 opgericht door enkele assistenten van de KU Leuven. In 1980 werd de toen 24-jarige doctor-ingenieur Urbain Vandeurzen aandeelhouder van het bedrijf. In 1983 kwam ingenieur Jan Leuridan bij het bedrijf. Hij werd minderheidsaandeelhouder. Samen met het management controleerde Vandeurzen 83 procent van LMS. De overige 27 procent van LMS zat bij de GIMV, waarvan Vandeurzen zelf voorzitter werd benoemd. De grootste aandeelhouder van de GIMV is de Vlaamse overheid. In die tijd was er nog helemaal geen sprake van spin-offs of hightechbedrijven. LMS was een pure voorloper. Veel van de mensen die initieel bij het bedrijf waren betrokken, zijn allang verdwenen. Vandeurzen en Leuridan zijn de enigen die overgebleven zijn maar ze zijn er financieel niet slechter van geworden.

LMS maakt testsystemen en simulatiesoftware voor het ontwerpen van auto’s, vliegtuigen en machines. De Haasrodenaren bestrijden trillingen en focussen op aspecten als geluid, comfort, rijgedrag en duurzaamheid. Sinds een twintigtal jaar ontwikkelen ze simulatiesoftware die de tests op prototypes gedeeltelijk kan vervangen. Hun nieuwste focus is de simulatie van mechatronica, de intelligente interactie tussen mechanische en elektronische systemen.

Ongeveer 40 procent van de omzet komt uit Europa, 40 procent uit Azië en 20 procent uit de VS. De test- en simulatieactiviteiten gaan ongeveer gelijk vooruit. De nieuwe groeilanden, China en India voorop, trekken de trein. ‘Het is moeilijk om nog te ondernemen in België’, zei Urbain Vandeurzen daarover. ‘Het knelt langs alle kanten: loonkosten, energie, regelgeving…’ Naar zijn mening is België aan het wegzakken. Bij LMS zaten de werknemers tien jaar geleden voor de helft in België en voor de helft in het buitenland. Nu zijn er op 1200 mensen nog 300 in België. Het is niet zo dat we hier niet meer groeien, maar in het buitenland gaat het veel sneller. Als internationaal bedrijf kunnen we er niet onderuit dat de loonkosten in Duitsland een kwart lager liggen. Dat vreet.’

In 2012 werd LMS International verkocht aan het Duitse technologieconcern Siemens voor 700 miljoen euro. Vandeurzen controleerde op dat moment 60 % van het bedrijf. LMS gaat nu door het leven als Siemens Industry Software. Vandeurzen zelf ging zich volop toeleggen op de diversificatie van zijn vermogen. Hij zocht daarbij ook naar schaalvergroting. In 2017 haalde hij 250 miljoen euro durfkapitaal op in het nieuwe fonds Smile Invest. Hij zoekt en vindt die fondsen bij ondernemers zoals Vic Swerts, Jan Toye, Noël Essers, Gaëtan Hannecart, Bernard Thiers, de familie Cordier en Rudi Pauwels. Opvallend is dat het hele management van Smile Invest in handen is van vroegere specialisten die afkomstig zijn van de Gimv, de durfinvesteerder in handen van de Vlaamse overheid. Ook gewezen Gimv CEO Dirk Boogmans stapt in Smile Invest. Vandeurzen was tussen 2011 en 2016 voorzitter van de Gimv. Hij ambieerde daarbij de overheidsmaatschappij verder te privatiseren, een plan dat mislukte.

Naast zijn financiële activiteiten profileert Vandeurzen zich ook als een overtuigd wijnproducent in het Hagelland.