Wouter Vandenhaute en Erik Watté [684]

Wouter Vandenhaute

Vermogen € 8 000 000
Gekend als Woestijnvis
Activiteit TV-producties
Inplanting Leuven
Tendens Dalend
Huidige positie 684


Wouter Vandenhaute was voorbestemd om sportjournalist te worden. Zijn grootvader Louis Kiebooms was meer dan tien jaar hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen. Vandenhaute zelf studeerde af als licenciaat lichamelijke opvoeding aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na het behalen van zijn diploma werd hij eerst journalist bij het weekblad Humo, daarna bij de krant De Morgen en nog later bij de sportredactie van de toenmalige BRT. Bij de openbare omroep kwam hij terecht bij de sterkhouders van de sportredactie van Sportweekend: Mark Uytterhoeven en Carl Huybrechts. Vandenhaute zal zijn wagon succesvol vastknopen aan de locomotief Marc Uytterhoeven. Samen werden ze presentator van het succesvolle komisch praatprogramma Het huis van wantrouwen. In 1992 werd de laatste aflevering van het populaire tv-programma uitgezonden door de openbare omroep. Vandenhaute volgde zijn roeping en werd voetbalcommentator bij betaalzender FilmNet. Drie jaar na Vandenhaute kwam ook Uytterhoeven bij FilmNet terecht.
In 1997 was de openbare omroep op zoek naar nieuw talent, maar dan wel extern aan de omroep. Die vraag landde bij Uytterhoeven maar die had geen ondernemersambitie. Dat lag anders bij Vandenhaute. Na een gesprek met Uytterhoeven richtte hij samen met Jan Huyse en Erik Watté het productiehuis Woestijnvis op. Dat zou exclusief voor de VRT programma’s maken. Uytterhoeven werd het uithangbord van het bedrijf. Hij trok tv-persoonlijkheden aan als Rob Vanoudenhoven, Tom Lenaerts en Bart De Pauw. Al snel volgend de succesprogramma’s Man bijt hond, De Mol en Alles Kan Beter. Woestijnvis werd een van de succesvolste productiehuizen in Vlaanderen. In 2000 werd De Mol bekroond met de prestigieuze Gouden Roos van Montreux.
In 2000 werd de Vlaamse uitgeversmaatschappij (VUM) voor twintig procent aandeelhouder van Woestijnvis. Dat jaar bracht het productiehuis het weekblad Bonanza uit, een concurrent voor het weekblad Humo van Sanoma. Het magazine flopte en werd na dertig nummers afgevoerd. Woestijnvis bleef wel succes boeken, De Pappenheimers en De Slimste Mens ter Wereld bereikten regelmatig meer dan een miljoen kijkers. Ook fictiereeksen als Het Eiland, De Parelvissers en Van vlees en bloed werden een succes.
In 2010 raakte bekend dat het exclusiviteitscontract dat de VRT met Woestijnvis had afgesloten, niet verlengd werd. Vandenhaute heroriënteerde zichzelf en kocht met NV De Vijver, de holding waarvan Woestijnvis een onderdeel is, 49 procent van het weekblad Humo. In 2011 kocht De Vijver samen met Corelio en Sanoma Media de tv-zenders VT4 en VIJFtv voor een bedrag dat geschat werd tussen 100 en 150 miljoen euro. De zenders werden omgebouwd tot Vier en Vijf. De ambitie om Vier en Vijf uit te bouwen tot algemene omroepen en concurrenten van VRT en VTM mislukte echter. In 2014 werd het aandeel van Sanoma in De Vijver verkocht aan Telenet, dat zo een van de drie aandeelhouders van de holding werd. Als gevolg van de aandelenovername werd het weekblad Humo weer volledig eigendom van Sanoma. Wouter Vandenhaute en Erik Watté incasseerden een verlies van 26 miljoen euro.

Wouter Vandenhaute is ook een fervent wielerliefhebber. In 2009 kocht hij de Vlaamse wielerklassiekers de Ronde van Vlaanderen en Omloop Het Nieuwsblad. Hij bracht ze samen in Flanders Classics. Momenteel is Flanders Classics de organisator van zes Vlaamse wielerklassiekers: Ronde van Vlaanderen, Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Scheldeprijs en Brabantse Pijl. In 2011 kreeg Vandenhaute veel kritiek te verduren toen hij aankondigde dat de beklimming van de Muur van Geraardsbergen uit het parcours van de Ronde van Vlaanderen zou schrappen. De inzet van de rel draaide rond de plaatsing van VIP-gastententen op de Muur die Flanders Classics op zijn conto wou schrijven. In 2017 keerde Geraardsbergen en de Muur terug naar de Ronde. In 2020 slaagde Vandenhaute er in voorzitter te worden van voetbalploeg Anderlecht. Vincent Kompany werd de nieuwe grote investeerder in de ploeg terwijl Marc Coucke zich strategisch terugtrok.

Vanaf 2018 kon Wouter Vandenhaute zich volledig gaan toeleggen op zijn sportactiviteiten. Begin maart van dat jaar kocht Telenet immers alle aandelen over die Vandenhaute en Watté aanhielden in De Vijver Media. Vandenhaute bleef wel voorzitter van de holding. Maar de verkoop betekende zijn definitieve afscheid als (mede)eigenaar van Woestijnvis. In 2020 bleek dat Telenet ook nog eens 37 miljoen openstaande bankschulden van de Vijver Media overnam. Waterman & Waterman incasseerde op die operatie een verlies van net geen 19 miljoen euro. Het overgedragen verlies van Waterman & Waterman stijgt tot 51 miljoen euro en het vermogen van de holding daalt tot 8 miljoen euro. Daarmee is de rol van Vandenhaute als media ondernemer afgelopen. Het verhaal roept ook vragen op over de financiële slagkracht van Vandenhaute als voorzitter van de voetblaploeg Anderlecht. Alles laat uitschijnen dat Vincent Kompany daar de zwaarste financiële inspanning zal doen.