NIEUW – Biobest groep zuivert verlies weg en benoemt Christian Van Osselaer tot bestuurder

Een zweefvlieglarve die Biobest inzet om bladluizen te vernietigen. (Foto: Biobest)

De groep Biobest met hoofdzetel in Westerlo heeft zijn overgedragen historisch verlies van 6 miljoen euro weggezuiverd via een kapitaalverlaging van 520 naar 514 miljoen euro. Biobest groeide uit tot een wereldleider in biologische gewasbescherming. Vorig jaar betaalde de Kempense groep om en bij 500 miljoen euro voor de overname van de Braziliaanse groep Biotrop. Die overname moet de omzet van de volledige groep optrekken boven het half miljard euro. Biobest veranderde ondertussen zijn commerciële naam in Biofirst. Het bedrijf is voor meerderheid in handen van de beursgenoteerde groep Floridienne van de familie Waucquez. Het haalde groeikapitaal op bij onder meer Sofina van de familie Boël en bij een aantal investeringsgroepen. Eind vorig jaar werd Christian Van Osselaer benoemd tot bijkomende bestuurder van Biobest. Van Osselaer lag in de jaren ‘90 mee aan de ontwikkeling van het bedrijf.

Verder lezen…


NIEUW – Philippe de Moerloose haalt 15,3 miljoen dollar uit Afrikaanse holding

Philippe de Moerloose (Foto: SMT)

De omstreden ondernemer Philippe de Moerloose heeft het kapitaal van zijn holding Victoria Equity verlaagd met 15,3 miljoen dollar. Dat kapitaal wordt uitgekeerd aan hemzelf als enige aandeelhouder van de holding. Die luisterde tot vorig jaar naar de naam African Equities. Hij herbergt de Congolese luxehotels Grand Kavaria in Lubumbashi en het Pullman Kinshasa Grand Hotel. Daarnaast controleert de holding ook het verlieslatende Congolese metaalbedrijf Dematco. De Moerloose maakte fortuin in zijn geboorteland Congo met de verkoop en het onderhoud van zware werkvoertuigen. Aan die groei kwam een abrupt einde wanneer hij na een journalistiek onderzoek in 2021 werd beticht van corruptie en witwaspraktijken ten gunste van de toenmalige Congolese president Kabilla. Momenteel lopen verschillende gerechtelijke onderzoeken tegen de Moerloose. De ondernemer heeft zijn activiteiten in Congo ondertussen afgebouwd en legt zich toe op zijn Europese licentie als verkoper van Volvo vrachtwagens.

Verder lezen…


NIEUW – Gare Maritime boekt 32 miljoen euro verlies weg

Gare Maritime (Foto: Extensa)

De beursgenoteerde vastgoedvennootschap Nextensa heeft het kapitaal van haar dochter Gare Maritime opgetrokken met 40 miljoen euro om onmiddellijk daarna 32 miljoen euro overgedragen verlies af te boeken. Gare Maritime is het centrale commercieel onderdeel van de Brusselse site Tour en Taxis. Nextensa is in handen van de groep Ackermans & van Haaren. Gare Maritime is goed voor 55.000 m² bestaande uit zowel kantoren als retail. Die laatste capaciteit was half vorig jaar voor 79 % verhuurd. Centraal daarin staat een food market die wordt geëxploiteerd door de biergroep AB Inbev. Nextensa is ondertussen in de running om de twee Proximus toren aan het Brusselse Noord station over te kopen. Gare Maritime zou daarbij een rol kunnen spelen bij de tijdelijke herlocatie van de telecomgroep.

Verder lezen…


NIEUWKOMER: Luc Jeurissen en het dienstenchequebedrijf Trixxo

Luc Jeurissen (Foto: RV)

In september vorig jaar werd duidelijk dat de Limburgse ondernemer Luc Jeurissen met zijn hr-dienstengroep Trixxo zijn West-Vlaamse concurrent AM Group uit Roeselare had overgenomen. Twee weken terug maakten wij bekend dat die West-Vlaamse groep een waarde meekrijgt van 42,9 miljoen euro, voor 75,8 % in handen van Jeurissen. 24,1 % is in handen van de West-Vlaamse aandeelhouders. Voor de Limburgse ondernemer Jeurissen gaat het om een belangrijke operatie. Met AM krijgt hij voet aan de grond in West-Vlaanderen. Bedoeling is dat hij nu zijn uitzendactiviteit verdubbelt om in 2025 een omzet te halen van 600 miljoen euro. Met dienstenchecques is Jeurissen actief in een sector die extreem afhankelijk is van de overheid en haar subsidiebeleid. De marges zijn laag. Dus moet alle heil komen van schaalgrootte. En daar speelt Jeurissen een belangrijke rol in. Hij staat vooraan in de consolidatie van de sector. Wanneer zijn bedrijf Trixxo uit Hoeselt vorig jaar een familiedag organiseerde, kocht het tickets voor de 5 Plopsa-parken en nog eens 5 Kinepolis-bioscopen om de huishoudhulpen, uitzendkrachten, bedienden en hun families te trakteren op een leuke namiddag. Er waren meer dan 20.000 deelnemers. Jeurissen komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 33 miljoen euro.

Verder lezen…


NIEUW – Fortino herkapitaliseert verzekeringsspecialist Addactis

Duco Sickinghe, mede-oprichter van Fortino. (Foto: Belga Images)

Fortino Capital, het investeringsvehikel van de voormalige Telenet-managers Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes, heeft het kapitaal van Addactis Worldwide opgetrokken met 16 miljoen euro via omzetting van voorschotten en inbreng van verse middelen. Addactis is een software specialist die werkt voor verzekeraars. De dochter Addactis Worldwide staat in voor de buitenlandse expansie maar die ambitie loopt niet van een leien dakje. In 2023 incasseerde de dochter een verlies van 6 miljoen euro en keek ze aan tegen een overgedragen verlies van net geen 15 miljoen euro. Daarop besloot het moederbedrijf de buitenlandse filialen zonder eigen personeel te sluiten. Fortino controleert 66 % van het bedrijf.

Verder lezen…


VOETBALGELD – Prins Abdullah bin Mosaad Abdulaziz Al Saud pompt 4,5 miljoen euro kapitaal naar Beerschot

Prins Abdullah bin Mosaad Abdulaziz Al Saud (Foto: Sheffield United)

De Saoudische prins Abdullah bin Mosaad heeft 4,5 miljoen euro aan voorschotten omgezet in kapitaal van de eersteklasser Beerschot. Met de kapitaalverhoging krijgt de prins wel de volledige controle over de Antwerpse ploeg. Frank Vrancken was minderheidsaandeelhouder met 25 % maar ziet zijn belang nu verwateren tot 19,6 %. Hij verliest dus zijn blokkeringsminderheid. Vrancken stapt ook op als dagelijks bestuurder. De prins controleert 80%. Vraag is wat hij wil aanvangen met Beerschot. Vorig maand werd bekend dat hij zijn controle over de Britse club Sheffield United had verkocht aan een Amerikaanse groep waardoor Beerschot de grootste ploeg werd die nog onder zijn controle staat. Beerschot van zijn kant boekte het vorige seizoen een verlies van 3 miljoen euro op en omzet van 6 miljoen euro. Het overgedragen verlies van de ploeg bedroeg toen 32 miljoen euro, goed voor een negatief eigen vermogen van 13 miljoen euro.

Verder lezen…


NIEUW – Familie De Clerck verloor in vijf jaar tijd 152 miljoen euro aan structureel verlieslatende vinyltegels

Luc De Clerck (Foto: RV)

De familie De Clerck heeft met haar groep Beaulieu het kapitaal van de LVT vinyltegel producent BarryAlloc uit Menen opgetrokken met 37 miljoen euro om daarna 37 miljoen euro overgedragen verlies weg te werken. De productie van vinyltegels is al jaren structureel verlieslatend. Vorig jaar werd beslist diverse capaciteiten af te bouwen. Die beslissing komt er nadat het bedrijf sedert 2019 152 miljoen euro verlies boekte met LVT productie wat werd weggewerkt met 189 miljoen euro vers kapitaal. De huidige sanering zal opnieuw veel geld vergen aan afschrijvingen op machines en aan ontslagpremies. Onder meer het bedrijf Ideal Fibres in Wielsbeke moet de deuren sluiten. In die vennootschap verhoogde Beaulieu het kapitaal met 33 miljoen euro om daarna 11 miljoen euro overgedragen verlies weg te werken.

Verder lezen…


NIEUW – Familie Friart pompt 2 miljoen extra kapitaal in brouwerij St-Feuillien

Benoît Friart, hier nog als burgemeester van Le Roeulx.

De familie Friart heeft het kapitaal van haar brouwerij St-Feuillien in Le Roeulx, Henegouwen, opgetrokken met 2 miljoen euro tot 4,2 miljoen euro. De familie werkt momenteel een belangrijk investeringsprogramma af van 21 miljoen euro. Daarmee werd de oude brouwerij vanuit het centrum van Le Roeulx overgebracht naar nieuwe gebouwen aan de rand van de gemeente. Dat zorgde er ook voor dat het bedrijf in 2023, de laatste gekende cijfers, op een omzet van 12 miljoen euro een verlies incasseert van 1 miljoen euro. De investering moet onder meer toelaten de capaciteit van de brouwerij op te trekken boven de huidige 55.000 hectoliter bier per jaar.

Verder lezen…


Over Elon Musk, Belgische technocraten en ‘het primaat van de politiek’

Elon Musk in 2022 op bezoek bij toenmalig premier Alexander De Croo. (Foto: Belga Images)

De publieke opinie ligt vooral wakker van het anarchistische publieke gedrag van Elon Musk, de rijkste mens ter wereld, meer dan van zijn ondernemerscapaciteiten. Het is om wille van die laatste kwaliteit dat hij nu deel uitmaakt van het zakelijke ‘dreamteam’ dat Donald Trump heeft samengesteld. Dat team telt zeven miljonairs, zeven technocraten dus, mensen die van buiten de politiek, doorgaans vanuit de financiële of ondernemerswereld, vanwege hun expertise worden aangetrokken in politiek publieke functies. De financiële analist Barron’s maakte een historische analyse van de vele technocraten-miljonairs die dienden onder Amerikaanse presidenten. In België lijkt de politieke wereld niet rijp te zijn om macht te delegeren en op die manier verandering af te dwingen. Hier heerst nog ‘het primaat van de politiek’.

Verder lezen…


NIEUW – Francis De Clerck verankert Beaulieu-vermogen in Ancabasi stichting

Francis De Clerck (Foto: RV)

De West-Vlaamse 66-jarige ondernemer Francis De Clerck heeft de private stichting administratiekantoor Ancabasi opgericht. De naam Ancabasi staat voor de naam van zijn vier dochters: Annick, Caroline, Barbara en Silvia. De nieuwe stichting moet het vermogen van Francis De Clerck verankeren. Dat vermogen bestaat in hoofdzaak uit een participatie van 30 % in de groep BIG, of voluit Beaulieu International Group. De oprichting van de zogenaamde STAK komt er op een moment dat het hele bedrijf, destijds opgestart door wijlen Roger De Clerck, door zwaar financieel weer gaat. Ruzie tussen de vier broers, familiale aandeelhouders van de tweede generatie, hypothekeert de toekomst van de groep. Francis De Clerck is daarbij de grootste individuele aandeelhouder. Zo blokkeerde hij eind 2023 het strategisch plan Boa Vista dat werd uitgewerkt door KBC Securities. Dat plan voorzag onder meer dat externe aandeelhouders 60 % van het kapitaal van BIG konden opkopen. Dat was een revolutionaire primeur voor de familie, primeur die werd geblokkeerd door Francis De Clerck.

Verder lezen…