200 jaar Grotten van Han

In 1817 werden de grotten van Han-sur-Lesse ontdekt. 40 jaar later werd het complex gekocht door Edouard de Spandl. Die bouwde de grotten uit tot de eerste toeristische attractie van België. Sedertien bezochten 30 miljoen mensen het complex van stalagmieten en stalactieten. Dit jaar waren dat er al 120.000. En de grotten slagen er in rendabel te zijn in deze tijden van populaire panda’s en internetvideo’s.



De huidige om en bij 150 eigenaars van de grotten gaan er prat op dat 90 % onder hen op één of andere manier nog verbonden is met de familie de Spandl. Het complex omvat naast de grotten een dierenpark van 250 hectare met onder meer de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat beer. Het geheel is goed voor een omzet van meer dan 6 miljoen euro en een cash flow van bijna één miljoen euro.

De grotten overleven door voortdurend te investeren in innovatie. Zo werd meer dan een miljoen euro betaald om het complex te voorzien van een nieuwe led-verlichting die de grotten een meer natuurlijk witte kleur geven. Volgend jaar komt er op het dierenpark een grote nieuwe vijver bedoeld als biotoop voor een vogelpopulatie.