NIEUW – Alexandre Van Damme verschuift dividend van 2 miljard euro

Alexandre Van Damme, de belangrijkste individuele AB Inbev aandeelhouder en meteen ook de Rijkste Belg, heeft een merkwaardige verschuiving doorgevoerd in zijn Luxemburgse holdingstructuur. Daarbij wordt een bedrag van 2 miljard euro verschoven van de ene dochter naar de andere. Tegelijkertijd verhuist een pakket aandelen in EPS mee. EPS is de controleholding boven AB Inbev. De beweging wijst er op dat Van Damme nog meer wil investeren, gediversifieerd weg van de biergigant AB Inbev. De operatie heeft niet onmiddellijk impact op het vermogen van de in Zwitserland wonende Van Damme. Dat blijft stabiel op 17,2 miljard euro.



Concreet ontvangt de sleutelholding van Van Damme, Patrinvest, een dividend van 2 miljard euro van haar dochter Legacy Participations. Tegelijkertijd onderschrijft Patrinvest een kapitaalverhoging van 1,8 miljard bij SFI, een zusterholding van Legacy. Nog in dezelfde beweging draagt Legacy 3 % aandelen in EPS over aan SFI. Die laatste controleert daarmee 8 % van EPS terwijl Legacy zijn participatie in EPS ziet dalen tot 25 %. EPS controleert net geen 25 % van AB Inbev. De drie Rijkste Belgische families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius zijn verenigd in EPS.

De drie families pogen enerzijds de familiale controle over AB Inbev te verankeren. Daarbij moeten ze regelmatig AB Inbev overkopen van de steeds groter wordende groep familiale aandeelhouders. Zo kocht EPS recent 48.000 AB Inbev over van de Luxemburgse holding Fortiter die verbonden is met de familie Cornet de Ways-Ruart. Anderzijds beleggen ze de dividenden die ze ontvangen van AB Inbev in andere bedrijven. Voor Van Damme gaat het dan onder meer om Heinz Kraft en Douwe Egberts.