Amerikaanse dranken van de Rijkste Belg zijn 589 miljoen euro waard

vita-cocoVerlinvest, de investeringsholding van de Rijkste Belgische families de Spoelberch en de Mévius, heeft haar belangen in de Amerikaanse drankenindustrie gebundeld in de nieuwe holding Verlinvest Beverages. Het gaat om de participaties die Verlinvest aanhoudt in de groepen All Market, producent van de kokosdranken Vita Coco, Sambazon, producent van voedingsproducten op basis van de acai-bes uit de Amazone, en Hint, producent van gearomatiseerde waters. Het geheel krijgt een waardering mee van 589 miljoen euro.



De Amerikaanse kokoswaterproducent Vita Coco is een succesverhaal dat Verlinvest op haar naam kan schrijven. Tien jaar geleden was het bedrijf een New Yorkse kmo met amper 1 miljoen dollar omzet. Vorig jaar realiseerde de groep, ondertussen in de holding All Market Inc, 300 miljoen dollar omzet met 65 procent marktaandeel in de Verenigde Staten. Anderhalf jaar geleden liet Verlinvest de Chinese groep Reignwood een deal maken met Vita Coco, waarbij de Chinezen zo’n 20 procent van de aandelen kochten en de distributie in China op zich namen. Daarmee moet Vita Coco wereldwijd gedistribueerd worden.

Sambazon maakt energiedrankjes, ijs, fruitsap en droge voeding op basis van de acai-bes. Deze vrucht, afkomstig uit de Amazoneregio bevat een variëteit aan anti-oxydanten en gaat door als supervoeding. Hint produceert dan weer water dat geen suiker bevat maar verrijkt is dat aromaten en vitamines.