ANALYSE – Bart De Wever geeft les in witwassen

“Richt een sportclub op. Vraag een redelijk lidgeld. Schrijf mensen in en lever goede kwaliteit. Op die manier win je aan respect. Maar tegelijkertijd schrijf je fictieve leden in. En zo kan je geld opbrengst uit de cocaïnehandel witwassen.” Met dit eenvoudig voorbeeld in het VTM nieuws legt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever uit wat witwassen in essentie is en hoe het in praktijk gebeurt. Crimineel geld wordt op een vervalste manier terug in het legale, economische circuit gebracht. Maar vergis u niet, voor De Wever kaderen zijn verklaringen in de strijd die hij in Antwerpen voert tegen cocaïne. Hij mikt daarbij op Borgerhout, gedomineerd door de Marokkaanse gemeenschap en de SP.a. En waar veel sportclubs zijn. Hij stelt meteen ook dat sommige politici wellicht nu al kwetsbaar zijn door contact met cocaïnehandlaars. Anderen waarschuwen De Wever dan weer: kijk eerst naar de balk in uw eigen oog voor je splinters zoekt bij anderen.



Witwassen is een criminele activiteit die de gezonde economie verziekt. Frauduleus verdiend geld met belastingontduiking, criminaliteit, drughandel, prostitutie enzovoort moet op een of andere manier terug in het legale circuit worden gebracht. Witwassers zijn daarbij bereid een commissie te betalen in de vorm van belastingen of andere bijdragen die een meer wettelijk statuut geven aan hun praktijken. Het gaat er dan om omzet te creëren uit het niets. Een klassiek voorbeeld is een parkeergarage. Je wil zwart geld witwassen? Laat de computer dan gewoon parkeertickets uitspuwen. Al die fictieve inkomsten compenseer je met zwart geld. Niemand kan echt controleren hoeveel wagens in en uit die garage gereden zijn. De term witwassen komt trouwens van wasserijen in de VS die hun omzet fictief opdreven zonder echte klanten.

N-VA voorzitter en burgemeester Bart De Wever gaat nu wel erg ver in de strijd om de burgemeesterszetel in Antwerpen. In die strijd kreeg hij het verwijt de cocaïnehandel in de haven niet afdoende te hebben bestreden. Hij nam een aanloop met een interview in de Nederlandse Volkskrant. Om dat door te trekken op Radio 1 vanmorgen en te bevestigen deze middag op het VTM nieuws. Zijn boodschap: Antwerpse politici uit de oppositie weten niet waar ze mee bezig zijn, ze steunen al dan niet bewust cocaïnehandelaars. Hij verwijst naar Marokkaanse clans die de cannabishandel hebben ingeruild voor cocaïnehandel. En meteen krijgt ook nog eens zijn CD&V rivaal Kris Peeters een veeg uit de pan. ‘Ik heb een vicepremier gehad die op de Turnhoutsebaan een winkel is binnengestapt die eigendom is van iemand die is veroordeeld voor wapenhandel, mensenhandel en drugshandel en het dan presteert om te zeggen: het is hier toch helemaal niet zo slecht in tegenstelling tot wat De Wever zegt.’

Critici wijzen er op dat De Wever zijn partij zelf kwetsbaar is. In bepaalde vastgoedkringen is cocaïne een veel gebruikte drug. Eerder reageerde De Wever zeer emotioneel op het feit dat hij in opspraak werd gebracht door mogelijke belangenvermenging in het dossier Land Invest van Erik Van der Paal. Is in Antwerpen het deksel van de doos van Pandora gelicht?.