ANALYSE – Orange wil uitgroeien tot Waalse Telenet

Orange België is vragende partij om de Waalse kabeloperator VOO over te nemen. De Belgische dochter van de Franse telecomgigant stuurde een vriendelijke brief naar de eigenaar van VOO, zijnde de veelgeplaagde Waalse intercommunale Nethys. En Orange windt er geen doekjes om: een fusie van VOO en Orange kan leiden tot een sterke Waals-Brusselse kabelgroep die een tegenhanger vormt voor Telenet. Die laatste aast eveneens op de Waalse markt. Voor Telenet zou een “Belgische” doorbraak een belangrijke marktverruiming betekenen. Maar in het zuiden van het land is men duidelijk bevreesd voor de Amerikaanse media-multinational. Orange speelt in op die politiek communautaire oerangst.



In een persbericht bevestigt Orange dat het interesse heeft “in een industrieel partnerschap”, met de steun van het Franse moederbedrijf van Orange. “Een dergelijke samenwerking zou kunnen leiden tot de oprichting van een convergente nationale telecomoperator met sterke wortels in Wallonië en Brussel, met daarbij de lancering van een belangrijk investeringsplan voor meerdere jaren ten voordele van zeer snelle vaste en mobiele netwerken in Wallonië en Brussel”, stelt Orange. “Het zou een gezonde structurele concurrentie creëren tussen drie convergente spelers op de Belgische markt en dat in het voordeel van de consument.”

Het is een dossier dat drijft op politiek-communautaire golven, met een moederbedrijf Nethys dat vanuit zijn PS-invloed achtervolgd wordt door politieke nachtmerrries.

Vorig maand nog maakte Telenet bekend dat het ook de komende drie jaar samen met VOO hun mobiel netwerk zal ontplooien. En Telenet nam ook al de kleinere Waalse kabeloperator SFR over. Orange België huurt dan weer kabelcapaciteit bij zowel Telenet als VOO om een eigen zenderpakket op de markt te zetten. Nu al telt Orange 103.000 Belgische kabelklanten. Maar dat is slechts 3 % van de markt. Telenet en Proximus hebben respectievelijk ruim 1,5 miljoen en 2 miljoen klanten.

Nu betaalt Orange om en bij 25 euro “huurgeld” per klant aan beide grote operatoren. Dat is te veel om winstgevend te kunnen zijn. Orange Belgium ging vorig jaar 18 miljoen euro in het rood. Het Franse bedrijf hoopt op de Belgische overheid om die huurrijs met 10 euro per klant te laten zakken. In afwachting van een beslissing ter zake lonkt het nu dus ook gewoon naar een overname van VOO. Het is een dossier dat drijft op politiek-communautaire golven, met een moederbedrijf Nethys dat vanuit zijn PS-invloed achtervolgd wordt door politieke nachtmerrries.