Antwerps Sportpaleis waagt zich in Brusselse krabbenmand

Koninklijk CircusJan Van Esbroeck en Jan Vereecke, de eigenaars van de groep opgebouwd rond het Antwerpse Sportpaleis, gaan het politieke Brusselse wespennest trotseren. Hun groep dingt immers mee naar het exploitatiecontract van het Koninklijk Circus. Ze doen dat opmerkelijk genoeg samen de Botanique, de vorige uitbater van de theaterzaal nabij de Wetstraat. Nadat de stad Brussel, de eigenaar van het Koninklijk Circus, het huurcontract met de Botanique vorig jaar verbrak, trok die laatste meteen naar de rechter. Het vermoeden bestaat dat de stad Brussel via de vzw Brussels Expo de zaal zelf wil gaan beheren. Van Esbroeck en Vereecke zetten alvast een pion uit op het Brusselse schaakbord.



Stad Brussel verbrak de overeenkomst met de Botanique omdat die renovatiewerken aan het Koninklijk Circus zou hebben tegengehouden. De Botanique ontkent dat en trok naar de rechtbank. Dat verhindert de stad niet om een nieuwe exploitant te zoeken voor een periode van 27 jaar. De spelers op het veld zijn gekend. In Schaarbeek zijn er de Hallen van Schaarbeek. Botanique heeft haar eigen zaal in Brussel terwijl het Sportpaleis Vorst Nationaal uitbaat. De AB (Ancienne Belgique) is de Vlaamse tegenhanger van het Circus. Al die zalen hebben een capaciteit van om en bij 2.000 gasten, Vorst iets meer.

De stad Brussel beheert via Brussels Expo onder meer op de Heizel Palais 12, goed voor 15.000 gasten. Die zaal, die onder meer Stromae ontving, zou verlieslatend zijn. Dat is moeilijk te controleren aangezien ze deel uitmaakt van de vzw Brussels Expo en geen afzonderlijke cijfers publiceert. Voorzitter van Brussels Expo is Philippe Close, de PS-schepen van Brussel bevoegd voor Toerisme. Brussels Expo baat nu ook La Madeleine uit in het centrum van Brussel. De vrees bestaat dat de stad de concurrentie zal benadelen wanneer ze het heft in eigen handen neemt bij het Koninklijk Circus. Tegelijkertijd ontwikkelt de stad op de Heizel het Neo project.