UPDATE – Bart Versluys pompt (nog eens) 2 miljoen in Oostendse robotontwikkelaar

De Oostende bouwondernemer Bart Versluys, zakenpartner van Marc Coucke, pompt nog eens 2,1 miljoen euro in Zora Robotics. Deze laatste ontwikkelt software voor de personenrobots Zora en Pepper. Eerder betaalde Versluys al 5 miljoen euro voor 25 % van het bedrijf. Met de huidige operatie wordt hij meerderheidsaandeelhouder. Versluys neemt daarbij de aandelen over die Gerard Cok aanhield in Zora. Cok maakte fortuin in de porno-industrie maar is nu bekend als vastgoedinvesteerder en als aandeelhouder van het beursgenoteerde vastgoedfonds Accentis. Hij was een van de eerste investeerders in Zora.



De kapitaaloperatie verloopt via de overname door Versluys van de holding Prudence. Die was in handen van Cok en had een vordering op Zora van 1,6 miljoen euro. Die vormt nu onderdeel van de kapitaalverhoging. Het management van Zora is kleine aandeelhouder van het bedrijf. Zora boekt nog steeds verlies, 0,3 miljoen euro over het tweede halfjaar van 2016. Het eigen vermogen was eind 2016 negatief voor 0,8 miljoen euro. Zora ontwikkelt zelf geen robots maar produceert sofware voor hardware die wordt aangekocht bij bestaande producenten. Zora en Pepper zijn zogenaamde aaibare robots die momenteel vooral worden uitgetest in zorginstellingen.

UPDATE
Ondertussen werd ook bekend dat Bart Versluys bereid is om 750.000 euro neer te tellen om 5 procent van de voetbalploeg KV Oostende te verwerven. Versluys koopt die aandelen over van de verzekerigsmakelaar Peter Callant. Zowel Callant als Versluys zijn goede bekenden van Marc Coucke. Die moest zijn voetbalploeg KV Oostende van de hand doen om eigenaar te kunnen worden van Anderlecht. Versluys bouwde onder meer de nieuwe tribune voor KV Oostende. Het stadion werd ook naar hem genoemd.