BBI wil minnelijke schikking uitwerken met Karel De Gucht (die daar niets moet van weten)

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft de vroegere Europese commissaris en Open VLD-politicus Karel De Gucht voorgesteld te onderhandelen over een dading in zijn belastingzaak. Het dossier heeft betrekking op 1 miljoen euro, een bedrag dat in 2005 op de bankrekening van de toenmalige zakenadvocaat Karel De Gucht terecht kwam en waar die volgens de BBI geen belastingen op betaalde. Volgens de advocaat van de liberale politicus is zijn cliënt echter niet geïnteresseerd in een dading omdat hij er van is overtuigd dat hij de zaak zal winnen. De Gucht recycleerde zichzelf ondertussen in het zakenleven onder meer als bestuurder van de staalgroep Arcelor Mittal en de telecom groep Proximus.



De zaak van De Gucht loopt al zeven jaar en kwam enkele dagen terug opnieuw voor de Gentse fiscale rechtbank. Die stelde zaak meteen weer uit tot april volgend jaar. Nu blijkt de BBI echter vragende partij te zijn om de zaak minnelijk te schikken. “De BBI heeft ons inderdaad een officiële brief gestuurd om rond de tafel te gaan zitten. Mocht daar een voorstel uit voortkomen, dan zullen we dat als goede belastingplichtige bekijken. Maar dit is zeker niet ons initiatief. Wij hebben voldoende sterke argumenten om de stelling van de fiscus onderuit te halen. Wij sturen zeker niet aan op een dading. We denken dat we deze zaak zullen winnen.” zegt de advocaat van De Gucht aan de krant de Tijd.

In het dossier weigerde De Gucht inzage te geven in zijn bankrekeningen aan de BBI, een zaak die hij verloor voor Cassatie. Begin vorig jaar raakte dan weer bekend dat de BBI nog een tweede rechtszaak heeft geopend tegen De Gucht en zijn echtgenote. Ze moeten zich verantwoorden waarom ze verliezen van hun Toscaanse landbouwbedrijf Agricola La Macinaia hebben gebruikt in hun Belgische aangifte om hier minder belastingen te betalen.