NIEUW – (Bedreigde) Nationale Loterij kan omzet handhaven

 



De Nationale Loterij kon over 2017 haar omzet optrekken van 1,18 naar 1,27 miljard euro, een groei van 8 % die onder meer voortvloeit uit de herlancering van Euromillions in 2016 en de lancering van de Cash krasbiljetten. De Nationale Loterij moet daarbij opboksen tegen een toenemend aantal private gokbedrijven die (al dan niet legaal) online actief zijn. Op Europees niveau houdt de lobby van die gokbedrijven onophoudend aan om het staatsmonopolie van de loterijen af te breken. Een rechtbank in München oordeelde eind vorig jaar dat het monopolie van de Duitse deelstaat Beieren op loterijen in strijd is met het Europees verdrag.

En de Loterij heeft er ook een operationele uitdaging bij. 122 krantenwinkels sloten hun deuren in 2017 wat het verlies betekende van evenveel verkooppunten. Daarnaast werden 441 nieuwe verkooppunten opgestart. De digitale omzet steeg met één derde tot 183 miljoen euro. Na 320 miljoen uitgekeerde subsidies en monopolierente kon de Loterij 2017 afsluiten met een winst van 11 miljoen euro en een eigen vermogen van 211 miljoen euro.

De Nationale Loterij blijft als cash cow een gegeerd instrument binnen de politieke wereld. Gedelegeerd bestuurder is de gewezen socialistische kabinetschef Jannie Haek. In 2017 werd Olivier Alsteens als voorzitter van de Loterij vervangen door Frédéric Van der Schueren. Die laatste is directeur ‘Liquidity and Capital Management’ bij de overheidsbank Belfius en werkt onder meer samen met het studiecentrum Jean Gol van de MR. De Waalse liberalen steunden dan ook zijn benoeming. Zijn voorganger Olivier Alsteens is de vroegere directeur communicatie van de Franstalige liberale partij. Hij ruilde het voorzitterschap met een directiefunctie bij de Nationale Loterij.