Belgische miljardairs stappen in Waterland (dat overstroomt met geld)

Het in Nederland verankerde durfkapitaalfonds Waterland heeft zonder veel moeite 2 miljard euro aan nieuwe investeringsmiddelen opgehaald. Antwerpenaar Frank Vlayen, topman van Waterland, zegt tegen de Financial Times dat het fonds “significant” overschreven is. Beleggers staan blijkbaar te drummen om alternatieven te vinden voor de lage marktrente op spaargelden. Twee van die beleggers die instappen in het nieuwe Waterland fonds zijn de Vlaamse miljardairs Filip Balcaen en Marc Coucke.



Waterland haalde in 2015 1,55 miljard euro op in drie maanden tijd. Nu had het slechts 2 maanden nodig om 2 miljard te vinden. Door de grote hoeveelheid beschikbaar geld stijgen ook de prijzen van de over te nemen bedrijven. Desondanks zegt Vlayen in de Britse krant dat Waterland al “veel aantrekkelijke kansen” heeft gezien in de markt met kleinere en middelgrote bedrijven in Noord-Europa.

Waterland hanteert een zogeheten “buy-and-build”-strategie. Het koopt bedrijven en probeert deze te laten groeien, onder andere met overnames. Na een periode van gemiddeld vijf tot zeven jaar verkoopt de investeerder het bedrijf weer. Bekende voorbeelden daarvan in België zijn Omega Pharma, het vroegere bedrijf van Marc Coucke, de vastgoedgroep Arseus en de medische labogroep Medhold. Nu is Waterland nog aandeelhouder van onder meer Fagron, Combell en Napoleon Games. Recent kondigde het fonds zijn uitstap aan uit het familiaal kranenbedrijf Sarens.