Belgische trappistenbieren zijn 468 miljoen euro waard

trappistenbierenDe Belgische bierwereld onderging een nieuwe, kleine, schok. Bierreus AB-Inbev legt 200 miljoen euro op tafel voor de overname van de brouwerij Bosteels, gekend van de merken DeuS, Kwak en Tripel Karmeliet. Dat lanceert meteen de familie Bosteels in onze ranglijst naar de 121ste plaats. Niet te verwonderen die prijs, zeggen bierkenners, alle grote bedrijven mikken op kleine merken en speciaalbieren. Als Bosteels zoveel waard is, hoeveel moeten onze trappistenbieren dan niet waard zijn? Wij rekenden het voor u uit: minstens 468 miljoen euro.



Wat Christus kon, water in wijn veranderen, kunnen onze brouwers zo goed als ook. Zij veranderen water in bier. En dat brengt op. Daar kan de familie Bosteels uit Buggenhout, eigenaar van de gelijknamige brouwerij, nu van meespreken. De Rijkste Belg, de biergigant AB-Inbev legt 200 miljoen euro op tafel voor de controle van Bosteels. 50 procent daarvan gaat naar de familie Bosteels. Twee jaar terug verkocht de familie al 50 procent van haar brouwerij aan het investeringsfonds Waterland. Die wilde een aantal kleine Belgische brouwerijen samenbrengen in een middelgrote groep, maar die ambitie mislukte.

AB-Inbev betaalde voor de overname 16 keer de gemiddelde operationele cash flow van Bosteels. Wat zijn onze paters trappisten waard in dat kader? Wanneer we diezelfde coëfficient toepassen op de Belgische trappistenbieren, komen we tot het volgende resultaat.

Chimay: 136,368 miljoen euro

Westmalle: 121,944 miljoen euro

Orval: 92,784 miljoen euro

Rochefort: 77,992 miljoen euro

Westfleteren: 36,744 miljoen euro

Achel: 2,496 miljoen euro

Totaal: 468,328 miljoen euro

Achel moeten we snel absolutie geven. Hun laatste cijfers dateren van 2012. Daarbij komt dat een aantal trappistenbrouwerijen ook omzet halen uit de verkoop van kaas. Anderzijds is geen van de brouwerijen afgestemd op winstmaximalisatie. Ook de kracht van hun merk als marketinginstrument is niet verrekend in de cijfers die puur zijn gebaseerd op hun huidige productie. Commerciële brouwers kunnen daar zonder veel problemen een versnelling op plaatsen.