Beroepsrechter bevestigt celstraf van Jeroen Piqueur

Jeroen Piqueur (rechts) in betere tijden met zijn zoon Ruben.

Het Hof van Beroep in Gent bevestigt een celstraf van vier maanden voor de gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur. Ook een geldboete van 1,5 miljoen euro en een verbeurdverklaring van 2,3 miljoen euro worden bevestigd. Piqueur wordt vervolgd voor fraude voorafgaand aan het Optima-débacle. Het gaat om feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, onder meer om niet-aangifte van inkomsten op bankrekeningen in Luxemburg en Monaco. Die stonden op naam van anonieme offshorestructuren terwijl Piqueur de echte begunstigde was. Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders van het parket over 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten.

De nu 64-jarige Piqueur gaf volgens het openbaar ministerie ook een bedrag van 19,9 miljoen euro aan voorschotten op een liquidatiebonus van een offshorevennootschap niet aan. Hij gebruikte het zwart geld onder meer om de aankoop van zijn jacht Rubeccan te financieren. Het parket stelde dat Piqueur in de gezamenlijke aangifte met zijn echtgenote melding had moeten maken van de buitenlandse rekeningen. Ongeveer al zijn bezittingen, ook de jacht, zijn ondertussen in beslag genomen en openbaar verkocht.



Piqueur kreeg in eerste aanleg een effectieve celstraf van vier maanden, nadat was gebleken dat geen blanco strafblad meer heeft na een eerdere veroordeling in Spanje. De ex-topman van Optima kreeg van de Gentse rechter ook een geldboete van 1,5 miljoen euro. De rechtbank sprak de verbeurdverklaring uit van bijna 2,3 miljoen euro inkomsten uit de misdrijven en legde hem een beroepsverbod van drie jaar op. Piqueur ging in beroep, maar het Gentse hof van beroep bevestigt het vonnis volledig. Wellicht volgt nu nog een procedure voor Cassatie.