Besix rijgt recordjaren aan elkaar

In Rotterdam bouwt Besix de Terraced Tower, 100 meter hoog aan de Maas.

De bouwreus Besix zag zijn omzet vorig jaar licht terugvallen tot 2,34 miljard euro. In 2016 was dat nog 2,36 miljard euro. De nettowinst liep terug van 120,8 miljoen euro in 2016 naar 102,6 miljoen vorig jaar. Toch druipt de groep van optimisme. 2017 was immers het op één na beste jaar ooit. 2018 wordt gestart met een orderboek van 3 miljard euro. In dat orderboek staan grootschalige projecten zoals dat van de Waste-to-Energy-centrale in Dubai, goed voor 700 miljoen euro, de hoofdzetel van de Persgroep van Christian Van Thillo in Antwerpen, de renovatie van de Leopold II-tunnel in Brussel, de bouw van Quatuor-Noordbuilding in samenwerking met Befimmo en de herontwikkeling van de ING-zetel Sint-Michielswarande met Immobel.



2017 was voor Besix gekenmerkt door een aantal overnames van kleinere bedrijven. “Deze overnames hebben onze positie op een coherente manier versterkt en verzekeren ons van nieuwe inkomstenstromen. Bovendien versterken deze overnames, waarvan een groot deel zich in België afspeelde, iets wat me nauw aan het hart ligt: het Belgische DNA en de Belgische identiteit van de Groep.” zegt Besix voorzitter Johan Beerlandt. Die laatste controleert 25 % van de bouwgroep. 50 % is in handen van de Egyptische familie Sawiris.

Als nieuwe projecten presenteert Besix onder meer de volledige renovatie van het iconische Manhattan gebouw aan het Brusselse Rogierplein, de bouw van de Terraced Tower in Rotterdam, een toren van 100 m hoog langs de Maas, maritieme infrastructuur voor sleepboten van Port Hedland in Australië, in de haven van Duqm (Oman) wordt een kaaimuur van 1 kilometer gebouwd terwijl in Dubai Creek Harbour, Verenigde Arabische Emiraten, de funderingsplaat wordt geconstrueerd van The Tower, de toekomstige hoogste toren ter wereld. En het Hotel Chedi Luštica Bay in Montenegro moet het grootste vijfsterrenhotel in de regio van de Baai van Kotor worden.