Bono is ontsteld over zijn betrokkenheid bij de Paradise Papers

De Ierse zanger Bono, officieel Paul David Hewson, zegt ontsteld te zijn over het feit dat hij investeerde in een winkelcentrum in Litouwen waarbij mogelijk belastingen zijn ontdoken of minstens ontweken. “Ik ben extreem ontsteld, zelfs al was ik enkel een minderheidsaandeelhouder.” zo zegt de lead zanger van U2 die daarmee voor het eerst reageert sedert zijn naam dit weekend opdook in de zogenaamde Paradise Papers. In dat dossier leggen journalisten van het internationaal consortium ICIJ belastingspistes bloot die lopen over onder meer het eiland Bermuda.



Bono investeerde in het vastgoed via een holding op het eiland Man die luistert naar de naam “Nude Estates”. Later verhuisde die naar het ook al Britse offshore eiland Guernsey. In Litouwen is alvast een onderzoek gestart naar mogelijke belastingontduiking via die constructie. Bono zegt dat onderzoek te verwelkomen. “Ik ben een voorstander van transparantie omtrent de uiteindelijke begunstigden in offshore constructies. Daarom komt ook mijn naam voor in die documenten en niet die van een trust.” aldus de populaire zanger. Alle betrokkenen benadrukken dat de constructie niet illegaal is en dat Bono enkel een passieve belegger was die nooit een voet in het betrokken winkelcentrum heeft gezet.

Bono profileert zich wereldwijd als een verdediger van transparantie en gelijkheid van rechten. Hij werd al twee keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede en heeft toegang tot de belangrijkste wereldleiders.