Bonus van 26 mln voor AB Inbev bestuurders

ab inbevBrouwersgroep AB Inbev, in handen van de Rijkste Belg, wil in totaal 26 miljoen aandelen van het bedrijf toekennen aan haar 14 bestuurders. Elk van die bestuurders ontvangt 15.000 aanelenopties. . De voorzitster van het auditcomité, Michèle Burns, heeft recht op 25.500 aandelenopties en Olivier Goudet, de voorzitter van de raad van bestuur, op 30.000. In totaal gaat het dus om 235.500 opties.



De code Deugdelijk Bestuur bepaalt dat beursgenoteerde bedrijven geen aandelengerelateerde vergoedingen mogen toekennen aan hun bestuurders. Een beursgenoteerde vennootschap mag daarvan afwijken indien haar aandeelhouders dat op een algemene vergadering goedkeuren. AB Inbev wijst er op dat ze deze verloningstechniek al sedert 1999 gebruiken. AB InBev houdt vast aan dat beleid en vraagt dan ook dat de algemene vergadering van de Leuvense bierreus de toekenning van 15.000 aandelenopties aan elk van de huidige bestuurders zou goedkeuren. De opties worden gratis toegekend. Elke aandelenoptie geeft het recht om één aandeel te kopen. Ze hebben een looptijd van tien jaar en worden vijf jaar na hun toekenning, dus in 2021, uitoefenbaar.

In de raad van bestuur van AB InBev zitten onder meer de Belgische aandeelhouders Grégoire de Spoelberch en Alexandre Van Damme en Stéfan Descheemaeker. In dezelfde verklaring van deugdelijk bestuur, die deel uitmaakt van het jaarverslag 2015, staat te lezen dat AB InBev CEO Carlos Brito over dat boekjaar bijna een half miljoen aandelenopties toekende. Die hebben een uitoefenprijs van 113 euro en worden uitoefenbaar over vijf jaar. De topman van AB InBev ontving daarmee een variabele vergoeding van net geen 3 miljoen euro.