Désiré Collen haalt jackpot binnen met Ogeda

Wetenschapper en durfinvesteerder Désiré Collen stapte eind 2015 in het kapitaal van het bedrijf dat toen nog luisterde naar de naam Euroscreen. Dat biotech bedrijf uit Gosselies nabij Charleroi haalde op dat moment 18 miljoen euro vers kapitaal op, onder meer bij Collen die daarmee uitgroeide tot de tweede grootste aandeelhouder. Vandaag werd bekend dat de Japanse groep Astellas 500 miljoen euro op tafel legt voor de overname van het bedrijf dat ondertussen zijn naam wijzigde in Ogeda. Indien Ogeda haar ontwikkeling van fezolinetant, een geneesmiddel voor vrouwen in de menopauze, positief afrondt, komt daar nog eens 300 miljoen euro bovenop.



Ogeda ging van start als een spinoff van de ULB dat zich profileerde als onderzoeksbedrijf dat werkt in opdracht van derden. In 2014 werd echter besloten eigen producten te ontwikkelen. Het eerste resultaat daarvan is fezolinetant, een geneesmiddel dat warmteopwellingen onderdrukt bij vrouwen in de menopauze. Dat zit nu in de laatste rechte lijn om op de markt te komen. Ogeda besloot dat de tijd rijp was om aan te sluiten bij een grote speler. Als stand alone bedrijf is het moeilijk een blijvend investerings- en groeipad uit te tekenen. Uit een tiental overnamekandidaten kwam Astellas als beste project naar voor.

Belangrijkste aandeelhouders van Ogeda naast Désiré Collen zijn het Luxemburgse fonds Vesalius Biocapital, de Waalse overheid via de SRIW, Capricorn Health-Tech Fund en BNP Paribas Fortis Private Equity. De participatie van Collen loopt over de vennootschap Fund+. Naast Collen zijn ook de ondernemers Vic Swerts (Soudal), Urbain Vandeurzen (ex-Gimv, ex-Voka), Hilde Laga (advocatenkantoor Laga, nu voorzitter Gimv) en Arnoud de Pret (AB InBev) aanwezig in Fund+.