D’Ieteren wil groeien in nieuwe activiteit

De familie D’Ieteren, invoerder van de Volkswagen-groep in ons land en eigenaar van de autoramenhersteller Belron, blijft zoeken naar een nieuwe activiteit die voor toekomstige groei moet zorgen. Die zoektocht naar een overname zal alvast niets te maken hebben met auto’s. Om die overname te financieren beschikt de familie over een oorlogskas van 113 miljoen euro. Beleggers reageren ontgoocheld op het nieuws dat geen echt nieuwe houvast biedt. De koers van D’Ieteren staat onder druk.



Vier jaar terug verkocht D’Ieteren de autoleasegroep Avis Europe. Sedertdien is het op zoek naar een nieuwe groei-activiteit. Volgens D’Ieteren CEO Axel Miller zal die nieuwe activiteit niets te maken hebben met auto’s. Maar veel meer kon Miller gisteren op een analistenvergadering in Londen ook niet zeggen. De beschikbare likwiditeit maakt een overname mogelijk van 400 tot 600 miljoen euro. Voor grotere operaties zal D’Ieteren een beroep moeten doen op partners.

Belron, onder meer eigenaar van de groep Carglass en marktleider in zijn sector, staat onder druk. Mensen rijden minder kilometers per jaar, ze rijden trager, de toestand van de wegen is verbeterd en auto’s worden kleiner. Er wordt dus met andere woorden steeds minder glasschade geleden. De vooruitzichten voor Belron zijn dus weinig gunstig. D’Ieteren heeft het bureau McKinsey onder de arm genomen om strategische opties voor Belron uit te werken.