Franco Dragone beticht van fraude

DragoneHet juridisch net rond spektakelregisseur Franco Dragone is zich langzaam maar zeker aan het sluiten. Eerder hadden we het hier al uitvoerig over de penibele situatie waarin zijn Belgische bedrijven zich bevinden. Nu blijkt dat zijn bedrijf, Productions du Dragon, bezwijkt onder de schuldenlast van 19 miljoen euro. De vennootschap vroeg aan de handelsrechtbank van Bergen om beschermd te worden tegen zijn schuldeisers binnen de zogenaamde wet op de continuïteit van de onderneming. Nu blijkt dat Dragone eind vorig jaar al door het parket van Bergen in verdenking is gesteld van fraude en witwassen. Wellicht niet toevallig werd zijn naam ook als eerste betrokken Belg in de pers genoemd in het dossier van de Panama Papers.



Dragone wordt er van verdacht royalty’s en commissies voor zijn megashows te incasseren via exotische bedrijven, onder meer op de Britse Maagdeneilanden. Dragone heeft altijd volgehouden dat hij geen fiscale fraude heeft gepleegd. Een contract van het Panamese bedrijf Jagfield Corp. en van een ander schermbedrijf op de Britse Maagdeneilanden, Lina International Inc., toont hoe Dragone zijn zaken in belastingparadijzen regelt. Het contract dateert van 20 juni 2008 en gaat over de show ‘The House of Dancing Water’, een grote watershow die sedert 2010 te zien is. In het contract worden auteursrechten geregeld die te maken hebben met de prestaties van Giuliano Peparini, de choreograaf van de show.

De directie van Productions du Dragon omschrijft de huidige moeilijkheden als een tijdelijke tekort aan likwiditeiten, hoofdzakelijk als gevolg van het uitblijven van betalingen door de Chinese Wanda Group. Deze laatste is de partner van Dragone bij twee shows die zijn opgezet in de Chinese steden Wuhan en Xishuangbanna. Topman Didier Hamann heeft naar eigen zeggen een herstructureringsplan klaar om het bedrijf weer financieel gezond te maken. Zo zijn twee schuldeisers, onder wie Dragone zelf, bereid om een deel van de 5,7 miljoen euro schulden kwijt te schelden. Daarnaast zal ook geschrapt worden in het personeel. Met de banken wordt onderhandeld om een kaskrediet van 6 miljoen euro te krijgen.