Eric Van Zele ruilt Barco voor Barco-moeder

Barco technologie en schermen in de Nederlandse NOS nieuwsstudio.

Eric Van Zele nam in 2016 afscheid als CEO van het beursgenoteerde technologiebedrijf Barco. Nu keert hij via de voordeur terug in de groep. Hij wordt bestuurder van machinebouwer NV Michel Van De Wiele. Die laatste is in handen van de ondernemer Charles Beauduin. Die bouwde een belang op van 18 % in Barco. Daarmee is hij niet enkel de grootste individuele aandeelhouder van Barco maar meteen ook de voorzitter van het bedrijf. Van Zele komt dus nu vanuit een hoger niveau toekijken op Barco.



Ondertussen blijft de 68-jarige Van Zele ook werken aan de redding van het Leuvense technologiebedrijf Option. Met de holding Crescent nam Van Zele Innolumis over, de Nederlandse dochter van Option die gespecialiseerd is in verlichtingstechnieken. Dat was de eerste stap op weg naar de redding van Option. Nu wordt het kapitaal van Crescent opgetrokken met 2,6 miljoen euro tot 7,6 miljoen euro. Dat gebeurt onder meer door een bijkomende inbreng van Innolumis-aandelen in Crescent.

Eric Van Zele is ook voorzitter van het E17-ziekenhuisnetwerk, dat AZ Maria Middelares, AZ Groeninge Kortrijk, OLV van Lourdes Waregem, Sint-Vincentius Deinze en Sint Jozef Izegem omvat. Daarnaast is hij voorzitter van Reynaers Aluminium en van het Hermes beslissingscomité van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen. Zijn vermogen bedraagt iets minder dan 15 miljoen euro.